Prelevare de organe la mistreţ pentru depistarea pestei porcine africane, în Timiș. Foto-Video

268

Specialiştii Direcţiei Sanitar Veterinare Timiş, prin prezenţa dr. Adrian Popa, directorul DSVSA, au făcut o demonstraţie de prelevare de organe la porc mistreţ în cadrul Ocolului Silvic Charlottenburg (Şarlota).

Au fost luate probe de organe și ţesuturi pentru a detecta virusul, antigenul sau genomul pestei porcine africane virale de la: amigdalele; limfonodurile (gastrohepatice, renale, submaxilare gi retrofaringiene); splina;  rinichii şi plămânii.

Au fost prelevate probe şi pentru depistarea trichinelozei. Deoarece numai la Bucureşti există un astfel  de laborator, probele se vor trimite în capitală, iar până la venirea rezultatelor, carcasa de mistreţ va sta la frigider, iar dacă acestea sunt negative, carnea se poate consuma, iar în cazul în care este contaminată astfel încât să afecteze omul, carcasa va fi distrusă, deja fiind pregătită o groapă stropită cu var, în acest sens.

Mistreţul împuşcat a provenit din Parcul Ocolului Silvic de la Şarlota, unde pe lângă mistreţ şi căprior mai există şi alte animale.

O astfel de prelevare de probe este obligatorie, chiar dacă în judeţul Timiş nu au fost depistate focare de pestă porcină africană.

Mihaela Păunescu

LĂSAȚI UN MESAJ