Potența românilor, în funcție de regiune. Cum sunt bănățenii, moldovenii sau oltenii la pat

1592

Miturile despre sexualitatea românilor realizează o clasificare a potenţei bărbaţilor, din punctul de vedere al zonei geografice din care fac parte. Totuşi, cât de mult adevăr se află în spatele acestor bancuri? Reporterii „Adevărul“ au discutat cu sexologi din fiecare regiune, pentru a demonta sau a valida aceste mituri sexuale.

În România circulă un folclor bogat prin care reprezentanţii de gen masculin din fiecare regiune istorică se ridiculizează reciproc în legătură cu virilitatea. Din acest punct de vedere, bancurile îi privilegiază pe ardeleni, care ar fi cel mai bine dotaţi şi cu probabilitatea cea mai mare de a-şi satisface partenera. La fel de bine stau la acest capitol şi bărbaţii din zona Moldovei.

BĂNĂŢENII

Profesor doctor Mona Vintilă este un psiholog timişorean care, printre altele, predă un curs de sexologie la Facultatea de Psihologie din cadrul Universităţii de Vest. Conform experienţei sale, românii sunt, în general, oarecum timizi în ceea ce priveşte viaţa sexuală, iar acest lucru îi include şi pe bănăţeni.

„Românii îşi trăiesc viaţa sexuală cu mari reţineri, în mare majoritate. Cei mai tineri sunt mai deschişi, însă chiar şi cei despre care putem spune că sunt tineri, între 30 şi 40 de ani, sunt foarte rezervaţi. Chiar dacă până la urmă vin la terapie, invocă iniţial alt motiv, altă problemă, şi abia ulterior, după ce câştigă încredere în terapeut, vorbesc şi despre viaţa sexuală“, a spus doctorul Mona Vintilă.

Această reţinere influenţează, inevitabil, şi modul în care românii se comportă în pat.

„Rădăcinile acestei probleme sunt în mentalitate, în educaţia care s-a făcut şi parţial încă se mai face. În familie, discuţia despre viaţa sexuală este tabu pentru marea majoritate. E greu pentru părinţi, pentru că tinerii şi-ar dori să vorbească, dar până la urmă ajung şi ei la aceeaşi concluzie că e tabu, şi îşi iau informaţiile din altă parte“, a explicat psihologul bănăţean.

Caracteristicile oamenilor din zonele ţării sunt de asemenea o influenţă în ceea ce priveşte modul cum românii se comportă în pat.

„Bănăţenii sunt mai liniştiţi, ca şi ardelenii, în timp ce moldovenii şi oltenii sunt mai doritori de relaţii sexuale. Sunt statistici care arată că, pentru fiecare vârstă, există o anumită frecvenţă a actelor sexuale, însă practica mi-a dovedit că frecvenţa reală este mult mai scăzută. Statisticile spun că, la 30 de ani, frecvenţa actelor sexuale este de 3 – 4 pe săptămână, la 40 de ani de 2 – 3 pe săptămână, însă în realitate frecvenţa este mai scăzută, la 40 de ani poate chiar o dată la două săptămâni“, este de părere profesoara, care mai crede că doar un amplu sondaj sociologic ar putea duce la informaţii exacte despre viaţa sexuală a românilor.

„Poate e şi stresul de vină, lucrăm foate mult, iar de aceea la tineri, studenţi, care trăiesc viaţa de cămin, există o trăire mult mai intensă a vieţii sexual“, a mai spus doctorul Mona Vintilă.

Din multe puncte de vedere, ultimii 20 de ani au adus emancipare în România, însă în ceea ce priveşte sexualitatea lucrurile nu s-au schimbat foarte mult.

„Din ce văd eu în practică, încă există aceleaşi rezerve ca şi acum 20 de ani. Din ce vorbesc cu adolescenţi, suntem tot acolo şi constat că tinerii vorbesc mai uşor despre sex cu un terapeut, un consilier, decât acasă. Părinţii sunt mai preocupaţi ca cei mici să nu consume alcool, droguri, aceste potenţiale probleme primează în faţa discuţiilor despre sexualitate“, a punctat psihologul timişorean.

Cum stau oltenii, dobrogenii, ardelenii și bucureștenii la acest capitol, pe adevarul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.