Post-mortem. Adela Dinu, prima femeie din Europa, premiată pentru promovarea drepturilor femeii, la Bruxelles

2373

European Movement International (EMI) împreună cu European Women’s Lobby (EWL), a organizat la 1 decembrie, în incinta Amazone asbl din Bruxelles, ceremonia de premiere Women of Europe Awards.

Ceremonia aflată la prima ediţie a reprezentat o nouă iniţiativă de recunoaştere şi evidenţiere a contribuţiei femeilor în promovarea la nivel naţional şi european a drepturilor femeii şi creşterea calităţii vieţii a persoanlor aflate în dificultate.

Juriul format din nume importante la nivel european în domeniile: social, cultural, mass-media, precum şi din cadrul sectoarelor politice au declarat-o câştigătoare la categoria Woman in Action pe Adela Dinu, fondatoarea Şcolii Naţionale a Femeilor Manager.

Adela Dinu este prima femeie din Europa care primeşte această importantă recunoaştere pentru toate acţiunile desfășurate la nivel naţional şi european în promovarea drepturilor femeii, în creşterea calităţii vieţii acestora prin educaţie, aducând o contribuţie semnificativă în emanciparea a mii de femei din România şi Europa. A dezvoltat o nouă abordare de management bazată pe egalitatea de gen, care a fost transmis la peste 3.000 de femei manageri și antreprenori din Europa.

Deși s-a stins din viață la finele lunii ianuarie, la doar 38 de ani, a iniţiat şi a coordonat primul proiect de lege din România în domeniul violenţei domestice care a și devenit prima lege (legea 217/2003) din țara noastră prin care se recunoaște că violența în familie este un act împotriva drepturilor femeilor.

Premiul a fost primit în numele Adelei de către Vasile Moldovan, director executiv al Asociației pentru Promovarea Femeii din România, care întrebat fiind ce ar fi însemnat acest premiu pentru Adela, a spus: ”Am lucrat mai bine de 16 ani alături de Adela și cu toate acestea îmi este geu să știu ce ar fi spus ea acum, pentru că era mereu inovativă și surprinzătoare. A fost un spirit cu adevărat European. A fost o minte sclipitoare și un spirit neobosit în promovarea drepturilor femeii. Ar fi fost extrem de fericită să fie aici și v-ar fi felicitat pentru extraordinara idee de a organiza un asemenea eveniment. Ea a considerat întotdeauna că într-o lume profund masculină este atât de necesar să promovăm modele feminine de reușită. Ar fi folosit acest premiu, pentru a încuraja oamenii să promoveze modele feminine. Prin munca ei a promovat modele feminine de management, a încurajat femeile să își asume modele feminine de management bazate pe cooperare, solidaritate, respect față de ceilalți și față de viață în general. Societatea viitorului nu poate fi altfel decât o societate bazată pe egalitate de gen, pe roluri și drepturi egale între femei și bărbați. Aceasta este moștenirea pe care noi, bărbați și femei împreuna trebuie să o lasăm copiilor noștrii și generațiilor viitoare.” Și a încheiat prin a mulțumi ”…în numele Adelei, a familiei ei, a echipei ei de la Asociația pentru Promovarea Femeii din România și în numele a mii de femei care au iubit-o și pentru care este un model, care în aceasta seară sunt sufletește aici alături de noi – pentru ADELA!”

La cea de-a doua categorie – Woman of Power – câștigătoare a fost Margerethe Vestager, Comisar European pentru Competiție. Aceasta a dedicat premiul primit fiecărei femei care ia măsuri pentru o Europă mai bună, democratică și egală.

LĂSAȚI UN MESAJ