Porcii mistreți din Timiș, verificați în contextul pestei porcine apărute în Arad

71

Pesta porcină continuă să dea bătăi de cap autorităților.

Dacă în Arad au fost confirmate mai multe cazuri, în Timiș se iau masuri de protecție. Preectul de Timiș, Eva Andreaş, s-a întâlnit cu toate autoritățile competente pentru a stabili un set de masuri.

La ședință au participat reprezentanți ai Direcției Silvice, Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Timiș, ai fondurilor de vânătoare private din Timiș, Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Timiș, Inspectoratului de Poliție al Județului Timiș, Inspectoratului pentru Situații de Urgență și Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră.

În cadrul ședinței a fost prezentantă situația îmbolnăvirilor cu pesta porcină africană din județul Arad – inclusiv cazurile de îmbolnăviri la porcii mistreți – și necesitatea respectării cotelor de vănătoare la porci mistreți din județul Timiș, având în vedere faptul că Decizia nr. 1 a Centrului Național de Combaterea Bolilor precizeză clar că trebuie mărită cota de vânătoare la porcii mistreți în vederea prevenirii apariției cazurilor de pestă porcină în zonele neafectate de îmbolnăviri.

Prefectul Eva-Georgeta a cerut ferm eliberarea autorizațiilor de vânătoare pe toate fondurile de vânătoare pentru recoltarea cotelor de mistreț stabilite conform Planului de măsuri pentru combaterea pestei porcine africane în România – plan realizat de Centrul Național de Combatere a Bolilor – , inclusiv cele private, în special cele de la granițele cu județul Arad , cu Serbia și cu Ungaria, conform Deciziei CNCB.

Prefectul Eva-Georgeta Andreaș a afirmat că va urmări în permanență situația din fondurile de vânătoare, pentru a se respecta Decizia 1 a CNCB și pentru a preveni apariția în județul Timiș a unor cazuri de pestă porcină africană, din cauza porcilor mistreți. Reamintim că și la ora actuală se mențin măsurile de prevenție pentru porcii domestici, fiind făcute, în continuare, controale pe șoselele de legătură cu județul Arad, pentru a preveni introducerea în județul Timiș a unor porci bolnavi.

LĂSAȚI UN MESAJ