Pompierii timișeni, gata să intervină la foarte mare înălțime, așa ca rezultatele lor. FOTO-VIDEO

287

Pompierii timișeni se antrenează la mare înălțime, așa cum sunt și rezultatele lor.

În miez de vară, atunci când totul se topește în jur, specialiștii de la Inspectoratul Pentru Situații de Urgență al Județului Timiș prind momentul și realizează un total al intervențiilor pe care le-au abordat în prima jumătate de an ce s-a încheiat recent.

ISU Timiș acționează cu șapte subunități de intervenție de pe cuprisul întregului județ. Acestea sunt destul de echilibrat distribuite și sunt în Sânicolaul Mare, Giroc, Pișchia, Buziaș, Deta, Lugoj și Făget. Mai există încă două grupări în Timișoara. Tocmai pentru că de la Timișoara la Lugoj este o distanță apreciabilă, se fac demersuri pentru finalizarea unui punct de lucru la Topolovăț, care este cam la jumătatera distanței, și rezolvă multe necazuri. În special legate de accidentele de circulație din acea zonă. Tot aici există și o urcare pe autostradă, ceea ce facilitează intervențiile pe acest drum. Aici se va găsi o autospecială de stingere a incendiilor și de descarcerare, precum și o autosanitară SMURD.

„Dacă avem o subunitate în zonă ştim mult mai repede ce forţe sunt necesare pentru intervenţie”, a declarat Lucian Mihoc, inspector-şef al ISU Timiş.

Ca o activitate mai deosebită se pot cita cele două exerciții internaționale, din care unul în Austria, care certifică capacitatea unității de a interveni la inundații. Un număr de 25 de militari timișeni și toată tehnica lor ar putea acționa oriunde în spațiul european, dacă este necesar.

În prima parte a anului 2017 s-au desfășurat un număr de 9.196 misiuni, toate de urgență. Dacă vreunuia i se pare puțin să facă socoteala câte evenimente sunt pe zi. Numărul lor a fost cu 20 de procente mai mare față de anul precedent.

Misiuni de salvare au fost în număr de 8.069. Au fost salvate 260 de persoane, din care 27 de copii.

SMURD-ul a acordat ajutor medical în 6.631 de cazuri, din care 701 sunt copii. Nici animalele nu au fost uitate din statisticile militarilor. Au fost 1.568 animale salvate.

Datele foarte multe și cifrele seci poate nu redau toată munca celor ce luptă cu focul sau cu apa. Cine are răbdare, este invitat să numere de câte ori aude pe zi cunoscutele sirene ce cer cale liberă în trafic.

Pompierii locali, chiar în acestă perioadă se instruiesc pentru a putea lucra în mod eficient cu o nouă autospecială ce permite ridicarea unei scări până la incredibila înălțime de 72 de metri. Este o bijuterie a tehnicii ce va intra în serviciu cel târziu până la finalul lunii. În echipajul acestui utilaj se va regăsi și un militar specializat în tehnici de alpinism. Iar până la finalul anului se mai așteptă procurarea unei alte autoscări ceva mai scunde de „doar 42 de metri”. Finanțarea este deja rezolvată.

Dacă se ia în considerare că un număr tot mai mare de clădiri înalte apar în oraș, aceste noi unelte ale pompierilor sunt mai mult decât binevenite. Vor eficientiza munca la mare înălțime ce până acum era mult mai dificilă. Blocurile de locuințe de zece sau mai multe etaje sunt tot mai des izolate cu materiale specifice. Din păcate, materialele termoizolante reprezintă și potențiale pericole.

Așa cum atrage atenția inspectorul șef al ISU Timiș, Mihoc, în ciuda rezultatelor bune ale subordonaților săi, cam toate felurile de probleme unde intervin au crescut față de anii trecuți, indiferent că vorbim de accidente de circulație, incendii, intervenții medicale sau de orice alt fel. Se vor accentua măsurile de prevenție și controalele pentru a se reuși reducerea numărului de evenimente nefericite.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.