Polițiștii cer anularea salariilor de excelență. Ei acuză că nu s-au dat pe merite, ci s-au dus în buzunarele șefilor din MAI

377

Sindicatul Național al Agenților de poliție a publicat o scrisoare deschisă adresată Ministerului Afacerilor Interne prin care cere instituției să anuleze salariile de excelență, iar aceste sume să rămână la dispoziția unității și din trei în trei luni să fie acordate sub formă de prime trimestriale polițiștilor care merită.

În urmă cu câţiva ani, SNAP a efectuat numărate demersuri pentru ca salariile de merit să fie eliminate, deoarece, pe atunci, cei care le primeau au rămas cu ele în salariu, iar alţi agenţi de poliţie, indiferent de meritele profesionale nu beneficiau de acest drept.

”Astăzi, în urma analizei referitoare la acordarea salariilor de excelenţă din ultimii trei ani, putem să vă prezentăm, în mare parte, cum au fost acordate acestea.Trebuie menţionat că din dispoziţia ministrului afacerilor interne, rezultă că un număr aproximativ de 300 salarii de excelenţă care erau acordate celor din cadrul aparatului central, au fost dirijate către subunităţi, cu scopul precis de a fi acordate agenţilor de poliţie care au rezultate deosebite în muncă.

În urma vicleniilor întreprinse de către unii şefi şi de cei care dispun de aceste salarii de excelenţă (iar aici ne referim la faptul că ofiţerii primesc salariu  de excelenţă în cuantum de 50% din salariul de bază pe 6 luni, iar simplilor agenţi, s-au gândit ei, să le facă ”o favoare” şi să le acorde 30-40% pentru a le putea reproşa ulterior că şi ei primesc acest drept).”, se arată în scrisoarea transmisă de SNAP.

În anul 2016, un procent de aproximativ 85% din suma alocată pentru aceste salarii de excelenţa s-a acordat către cadre cu funcţii de conducere şi ofiţeri, iar restul a fost distribuit agenţilor de poliţie.

De asemenea, în anul 2017, circa 81% din suma alocată a fost acordată celor cu funcţii de conducere: comandanţilor şi ofiţerilor.

Deşi în anul prezent ministrul de Interne a alocat un număr considerabil de salarii de excelenţă către agenţii de poliţie, statisticile arată că în primele şase luni din an, 80% din bani s-au dus tot către ofiţeri şi cei cu funcţii de conducere, iar agenţii au rămas cu aceleaşi sume mici.

În urma acestor constatări, Sindicatul Naţional al Agenţilor de Poliţie doreşte anularea salariilor de excelenţă, iar în locul acestora să se ofere din trei în trei luni prime trimestriale agenţilor care merită.

”Într-o societate democratică cu politicieni care apără interesele ţării şi nu doar pe cele personale, niciun salariu al unui bugetar nu ar trebui să fie secret pentru că, până la urmă, aceste salarii sunt plătite din bugetul statului, iar transparenţa ar aduce numai beneficii.

Decât să se continue în acest mod, iar banii să nu ajungă la cei care au rezultate deosebite în activitate, mai bine sumele respective să fie redistribuite acolo unde sunt necesari, deoarece ştim foarte bine că bugetul Ministerului Afacerilor Interne este insuficient, iar nevoile din sistem sunt foarte mari.”, conform SNAP.

sursa: capital.ro

LĂSAȚI UN MESAJ