Poliţia: atenţie la infractorii deghizați în colindători!

110

Polițiștii vă recomandă să aveți grijă cui deschideți ușa în perioada sărbătorilor de iarnă! De Crăciun sau în Ajun, răufăcătorii pot profita de buna credință a cetățenilor. Deghizați în colindători, pot fura din locuințele ale căror uși le sunt deschise sau din cele pe care le găsesc descuiate.

Când primiți colindători, este bine să nu îi primiți în casă, acest lucru se poate face și în ușa casei sau a apartamentului.

Pe lângă furtul din locuințe, hoții pot sustrage și bunuri lăsate pe casa scării. De aceea, Poliția vă recomandă să nu deschideți oricui ușa de la intrarea în bloc. De multe ori, infractorii se dau drept lucrători la societatea de energie electrică sau gaz pentru a putea intra pe casa scării.

Copiii sunt rugați să nu deschidă ușa nimănui în lipsa părinților, pentru a nu trăda faptul că sunt singuri în casă.

Dacă nu vă petreceți sărbătorile acasă, este bine să nu spuneți prea multor persoane că sunteți plecat. O altă soluție ar fi să lăsați locuința în grija unui vecin de încredere pe toată perioada absenței dumneavoastră.

Furturile din locuințe pot fi prevenite prin asigurarea locuințelor cu elemente de securitate.

În mediul urban este menționată în principal utilizarea mijloacelor tehnice și de siguranță modernă (montarea unor interfoane și utilizarea corectă a acestora, montarea sistemelor de alarmă în locuințe, asigurarea locuințelor cu sisteme de închidere greu penetrabile etc.).

În mediul rural, cetățenii sunt sfătuiți să adopte măsurile minime de autoprotecție (aplicarea unor sisteme de închidere a locuințelor și anexelor gospodărești, construirea unui gard împrejmuitor pe tot perimetrul proprietății, montarea de gratii/ grilaje la ferestrele camerelor poziționate spre stradă etc.).

LĂSAȚI UN MESAJ