29.3 C
Timișoara
vineri 22 septembrie 2023

Poeți timișoreni premiați la Festivalul Internațional de Poezie „Literele Slave” („Slova slovenska”) din Muntenegru

Cultură-MediaPoeți timișoreni premiați la Festivalul Internațional de Poezie „Literele Slave” („Slova slovenska”)...

În Slatina de la Mojkovac, din Muntenegru, în „Valea poetului” („Pjesnička dolina”), a s-a deschis, în 29 iulie, cea de-a trei ediție a Festival Internațional de Poezie „Slova slovenska”, care a reunit poeți din nouă țări din regiune și din Europa.

Delegația din România a fost reprezentată de doi poeți români, membri ai Filialei Timișoara a Uniunii Scriitorilor din România, Adrian Bodnaru și Liubița Raichici, precum și de echipa Medialink Group, condusă de Željko și Predrag Pecza Adžić, din Timișoara.

Premiul „Cavalerul Literelor Slovene” a fost acordat scriitorului croat Ante Gregov Jurin, pentru întreaga activitate. Premiul  „Ducatul poetic din Mojkovac” a fost acordat poetei marocane Dalila Hilau și poeților români Adrian Bodnaru și Liubița Raichici.

Decizia a fost luată în unanimitate de juriul format din Radomir Uljarević, președinte, și Veselin Mišnić și Rodoljub Ćorić, membri.

Festivalul a fost deschis de primarul municipiului Mojkovac, Vesko Delić, care a spus că evenimentul literar „Litere Slave” a depășit de mult granițele unui festivalului autohton și a devenit o sărbătoare a poeziei europene.

Creatorul festivalului, scriitorul muntenegrean Rodoljub Ćorić, s-a adresat publicului pentru a-și exprima recunoștința tuturor participanților, adăugând că povestea acestui festival va continua.

„Ca și anii trecuți, și anul acesta festivalul a reunit numeroși poeți, ale căror nume sunt de multă vreme recunoscute în lumea poeziei. Mi se pare că misiunea noastră a fost de a lega prin artă acest loc frumos din Mojkovac cu Marocul, România, Bulgaria și cu toate țările din zona fostei Iugoslavii. Poezia, ca manifestare globală, reunește oamenii, depășește barierele lingvistice și construiește punți de prietenie”, a subliniat, în cuvântul său, Ćorić.

Festivalul a fost susținut de Guvernul Muntenegrului, Uniunea Scriitorilor din Muntenegru, Municipiul Mojkovac și Organizația Turistică din Mojkovac.

 

 

Citește și :