Podurile orașului văzute din mersul bicicletei. FOTO

280

Asociația Verde pentru Biciclete își continuă campania de a încuraja timișorenii să folosească cât mai mult transportul alternativ pe două roți. Duminică, mișcării în aer liber i s-a alăturat și o componentă culturală ieșirii la pedalat. Ca de obicei câteva sute de entuziaști s-au întâlnit pe platforma de la fosta fabrică 6 Martie. Traseul urma să fie destul de lung dar plin de interes. Propunerea era să se lege pe un traseul sinuos cât mai multe sau toate podurile de peste Bega.

Traseul parcurs a fost cu plecarea de la Timco – Calea Circumvalațiunii – Bulevardul Republicii – Strada Gării – Strada Gheorghe Pop de Băsești – Podul Muncii – Bulevardul Iuliu Maniu – Piața Iuliu Maniu până la sensul giratoriu – Bulevardul 16 Decembrie 1989 – Piața Sfânta Maria – peste pod – Bulevardul Regele Ferdinand I – iarăși pod – Bulevardul Vasile Pârvan – Piața Leonardo da Vinci cu sensul giratoriu aferent – strada Michelangelo – Bulevardul Ion C. Brătianu – Bulevardul Revoluției din 1989 – Podul Decebal – Splaiul Nistrului – pod – Piața Badea Cârțan – Strada Simion Bărnuțiu – Strada Samuel Micu – Splaiul Grivița – Strada Uzinei – Uzina de Apă.

Sfârșitul turului, ce nu a fost deloc ușor din pricina temperaturii de august, a fost strategic ales la Uzina de Apă. Prilej potrivit pentru o binevenită hidratatre direct de la sursă. Cu acest prilej, specialiștii Aquatimului, ce se așteptau la oaspeți, au ghidat cicliștii printre clădirile vopsite cu har de meșteri ai grafittiului. Aici se pot vedea adevărate opere de artă stradală realizate de artiști din Mexic, Peru sau Spania, ce au participat la festivalul FISART 2016. Și nu e vorba despre acele inepte mâzgăleli ce se văd în tot orașul ci de un act artistic în esențializarea sa. De asemenea, un moment cultural real a fost refacerea traseului în mod virtual prin explicațiile date de un cunoscător al podurilor recent traversate. A fost o lecție de istorie trăită pe viu și simțită în picioare. La prezentarea expoziției fotografice cu tema podurilor deja cu toții știau mult mai multe.

LĂSAȚI UN MESAJ