PLANTA care ÎMBOLNĂVEŞTE România. A fost eradicată în UE, însă în Banat otrăvește pe toată lumea!

5009

Ambrozia este o buruiană invazivă originară din America de Nord. Crește pe marginea drumurilor, pe ogoare, prin culturi de trifoi, ruini și locuri lăsate în paragină (de aici denumirea populară: iarbă de paragină, iarba pârloagelor, floarea pustei).

A fost introdusă în Europa cu diferite cereale, fiind semnalată pentru prima dată în 1863 în Germania. Ambrozia este cea mai alergenică plantă din România. Polenul acestei plante, purtat de vânt, provoacă polinoze (rinită alergică, conjunctivită alergică, astm, leziuni urticariene de contact) la sfârșitul verii – începutul toamnei, fiind unul dintre factorii agravanți ai astmului bronșic.

Cei mai afectaţi de alergia la ambrozie sunt bolnavii de astm care, în cazul declanşării unor crize, pot ajunge chiar la urgenţe. Specialiştii spun că, mai devreme sau mai târziu, toate persoanele expuse zilnic la acest gen de polen vor ajunge alergice.

În România, planta s-a aclimatizat recent – răspândirea sa a fost ajutată de încălzirea globală. În contextul încălzirii globale, a crescut foarte mult producția de polen de ambrozie. Cantitatea de polen se dublează în perioadele de secetă și temperaturi crescute. Persoanele sensibile au probleme toată vara din cauza acestui polen, cele mai frecvente simptome fiind strănuturile, rinoreea, congestia nazală, conjunctivita alergică, manifestată prin lăcrimare, prurit și eritem ocular. De asemenea, la persoanele care smulg ambrozia poate apărea dermatita de contact.

Ambrozia nu este recunoscută oficial, în România, ca plantă de carantină cu pericol biologic, aşa cum se întâmplă în străinătate, unde e combătută de autorităţi. Reprezentanţii Agenţiei pentru Mediu spun că planta poate fi combătută prin cosiri repetate ale culturii, prin smulgerea din grădini sau a erbicidării cu substanţe specifice.

Polenul de ambrozie dispare numai atunci cănd temperaturile scad sub 9 grade Celsius. Dacă vă ştiţi alergic la polen, suferiţi de astm bronşic sau aveţi probleme cu glanda tiroidă, staţi cât mai departe de această plantă periculoasă. Persoanele sensibile ar trebui să iasă rar din casă, iar la întoarcere să-şi scuture bine hainele.

Sursa: Capital

1 COMENTARIU

  1. In strainatate daca esti prins ca iti creste pe teren iti iei o amenda usturatoare. Exista termene fixe in decursul anului cand proprietarii de terenuri sunt obligati sa coseasca planta si in aceste perioade au loc verificari pe teren si din aer, deci nu este de scapat.

LĂSAȚI UN MESAJ