Pistele de biciclete vopsite, un pericol ignorat de Primăria Timişoara

196

Asociația Verde pentru Biciclete atrage atenţia, în continuare, asupra pericolului pe care îl reprezintă pistele de biciclete vopsite. Potrivit pasionaților mersului pe două roţi, vopseaua folosită pentru a marca traseul lor este alunecoasă, iar când plouă devine şi mai periculoasă.

Reprezentanţii Verde pentru Biciclete au trimis nenumărate sesizări Primăriei Timişoara pentru a găsi alte soluţii de delimitare a pistelor, dar autorităţile îi ignoră.

„Miercuri am depus solicitarea cu numărul de înregistrare SC2016-026847/02.11.2016 cu privire la pistele vopsite de biciclete. Solicitările inițiale aferente au fost realizate în 10.12.2015 și 28.03.2016, la care nu am primit niciun răspuns. Am prezentat problemele cu care se confruntă bicicliștii pe aceste piste vopsite. Chiar acum două săptămâni, într-o emisiune TV am atras atenția asupra nevoii de a găsi o soluție viabilă. După confirmări verbale din partea reprezentanților Primăriei, iată că marți bicicliștii au surprins continuarea lucrărilor pe Eneas. Așteptăm răspunsul domnului primar Nicolae Robu în această privință”, a transmis Romina Faur, coordonator VpB.

Potrivit VpB: „în momentul în care plouă, pistele vopsite devin un adevărat patinoar. Pelicula de apă formată pe vopseaua specială determină alunecări, căzături și chiar răniri, ceea ce face ca aceste piste vopsite să fie periculoase. Umiditatea, frunzele căzute, noroiul, apa care rămâne pe pistă sunt factori care fac impracticabile pistele vopsite”.

Bicicliştii vin cu soluţii eficiente şi necostisitoare.

„Folosirea unei vopsele cu aderență sporită, de o calitate net superioară; delimitarea pistelor de biciclete prin vopsirea limitelor laterale cu o vopsea cu aderență mare (eventual reflectorizantă); folosirea unor balize sau a unor forme de semnalizare pentru sporirea protecției bicicliștilor în trafic și pentru atenționarea pietonilor cu privire la accesul restricționat în acea porțiune de drum/trotuar”, mai spun cei de la VpB.

Pentru a-şi întări spusele, Verde pentru Biciclete a strâns şi câteva mărturii ale bicicliştilor din Timişoara, care au avut necazuri din cauza pistelor vopsite.

„De nenumărate ori ”mi-a fugit fața” pe pista vopsită de pe trotuare, când era cu apă în urma ploilor. Am caz concret din familie care a alunecat pe pista din Piața. Bălcescu! În urma ploii, pista vopsită devine un adevărat patinoar!!!”, spune un biciclist.

„Atât eu cât și copiii biciclim destul de frecvent și ocolim zonele „vopsiluite ” în verde ( cum spun pruncii) pentru ca într-una din zilele ploioase, nevoită fiind să frânez – am derapat și m-am accidentat. Așadar… o alternativă ne-ar prinde bine!!”, spune altul biciclist.

Până acum însă autorităţile nu au întreprins măsuri pentru a schimba situaţia şi nici nu au răspuns solicitărilor VpB.

LĂSAȚI UN MESAJ