10.2 C
Timișoara
luni 2 octombrie 2023

Picnic în Pustă la Jimbolia

Asociația My Banat și Primăria Orașului Jimbolia, în colaborare cu Asociațiile RE Cult, Colț de Banat și Atelier Terrapia, organizează vineri, 28 iulie 2023, primul eveniment de promovare a patrimoniului cultural local creat în jurul specificului natural al vestului țării.

Picnic în Pustă la Jimbolia – alături de Picnic în Pustă la Otelec – sărbătoresc frumusețea naturii și diversitatea culturală a câmpiilor Banatului și celebrează oamenii, tradițiile și viața de zi cu zi a acestora.

Plecând de la resursele naturale ale celor două localități, proiectul Picnic în Pustă își propune să construiască în jurul acestora importante destinații de turism cultural durabil, accesibile vizitatorilor prin mijloace de transport sustenabil precum trenul, bicicletele sau ambarcațiuni nautice. Apropierea și legăturile cu țările vecine Serbia și Ungaria potențează eforturile comunităților locale de a se dezvolta și de a atrage cât mai mulți vizitatori în anii ce urmează și creează contextul definirii unor noi produse turistice la nivel european.

Picnic în Pustă | Jimbolia

28 iulie 2023

Pentru Jimbolia, resursele naturale reprezentate de apă și pământ se interconectează de peste 150 de ani. Înființarea Fabricii de țiglă și cărămidă Bohn, în 1864, și expoatarea pământului pentru pregătirea produselor ceramice au creat gropile, acele cariere de pământ devenite astăzi adevărate lacuri antropice. Exploatarea pământului a făcut posibilă descoperirea unor elemente paleontologice și definește astăzi bună parte din patrimoniul cultural al zonei.

Vă invităm alături de noi să realizați și să puneți, la propriu, o cărămidă în prima construcție a proiectului Picnic în Pustă: o bancă destinată poveștilor, odihnei sau, pur și simplu, bucuriei de a mânca împreună, împărțind din ceea ce avem. O vom construi împreună, în curtea Muzeului Ștefan Jäger din Jimbolia, și va rămâne acolo ca loc de șezut pentru cei care vor să stea unii lângă alții, pe mai departe.

Program

9,00 – Plecare din Timișoara (Parcare Modex) cu microbuz electric pus la dispoziție de Primăria Orașului Jimbolia

10,00 – Deschidere Zilele Jimboliene – Casa de Cultură a Orașului Jimbolia

11,00 – 14,00 – Muzeul Ștefan Jäger Jimbolia – curtea interioară:

Deschidere și prezentare proiect Picnic în Pustă

Invitat special Josef Koch, președintele onorific al organizației șvabilor jimbolieni

Lansare site: www.visitjimbolia.ro

Tur ghidat în muzeu: Pusta în lucrările pictorului Ștefan Jäger, discuții (prezentare Cristina Dema)

Atelier și discuții pe tema culturii constructive a Jimboliei cu Asociația Recult și Atelier Terrapia (arh. Alina Negru și arh. Alessandro Serra)

În cadrul atelierului de modelat văiugă participanții vor experimenta rețete constructive pe baza resurselor locale din Jimbolia: pământul din care este construită mare parte din oraș, paiele sau pleava adunate din împrejurimi și apă cât încape. Participanții vor avea posibilitatea de a modela cărămizi de pământ din care se va realiza prima bancă în curtea interioară a Muzeului Ștefan Jager, pusă la dispoziția vizitatorilor și a iubitorilor de picnic (nr. maxim participanți: 15, înscriere în prealabil).

Picnic în Pustă, curtea interioară a muzeului. Meniu local cu influențe șvăbești

14,00 – Tur ghidat la bălți/ case de pământ din Jimbolia. Ghid Sergiu Dema

16,00 – 17,00 – Proiecție de film la muzeu (bălți, natură, pământ) – Povestea fabricilor de cărămidă din Jimbolia

Expoziție de propuneri peisagistice și arhitecturale dedicate Zonei Bălților, proiecte realizate în cadrul Simpozionului Internațional de Arhitectură Triplex Confinium și prezentate la ICR Veneția în iulie 2022 – prezintă Sergiu Dema, Director al Casei de Cultură din Jimbolia

Discuții istorie locală, fabricile de cărămidă (Sergiu Dema)

Includere obiective locale pe Traseul locuirii de pământ din Banat

17,00 – Întâlnirea șvabilor din Jimbolia, Casa de Cultură a Orașului Jimbolia

17,30 – Întoarcere în Timișoara. Asociația My Banat promovează programe și servicii de cultură, turism și economie circulară, încurajând conservarea patrimoniului local prin educație, sustenabilitate și o dezvoltare durabilă a mediului rural și urban din regiunea Banat, iar folosirea mijloacelor de transport sustenabil reprezintă o constantă a acțiunilor organizate de aceasta. În proiectul Picnic în Pustă, Primăria Orașului Jimbolia susține acest demers și pune la dispoziția tuturor participanților un microbuz electric. Instituția a achiziționat două microbuze electrice prin proiectul transfrontalier România-Ungaria: Transport verde – promovarea mobilității sustenabile în orașele înfrățite Jimbolia și Morahalom. Ca urmare a proiectului, în Jimbolia s-au montat și două stații de încărcare pentru autovehicule electrice și s-a înființat un serviciu de transport public.

Evenimentul Picnic în Pustă la Jimbolia face parte din seria de evenimente organizate de către Consiliul Local, Primăria și Casa de Cultură a Orașului Jimbolia, în perioada 28-30 iulie 2023, în cadrul celei de-a XXIV-a ediție a Zilelor Jimboliene.

Mai multe detalii despre programul Zilelor Jimboliene pe www.jimbolia.ro , la https://www.jimboblog.com/post/program-zilele-jimboliene-2023 sau la tel. 0741 285576.

Asociația My Banat

 

 

 

 

Alte subiecte :

Copiii domnului Ion Iliescu

De câteva zile, presa frământă un nou subiect: luarea de mită de care, în aparență, se face vinovat dl Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean...

Înfrățirea între două orașe europene Gera și Timișoara trăiește prin colaborarea concretă a instituțiilor și a oamenilor

La Primăria Municipiului Timișoara a avut loc ceremonia de aniversare a 25 de ani de înfrățire între orașul nostru și Gera (Germania). Evenimentul s-a...

Citește și :