Piața Plevnei este readusă la strălucirea de odinioară

53

Piața Plevnei din cartierul Elisabethin din Timișoara este un loc prea puțin cunoscut de turiști, și chiar de către timișoreni. Piața are numeroase clădrii istorice vechi și de 200 de ani, iar în mijloc tronează un parc foarte frumos, cu statuia lui Gherghe Doja.

La finalul anului, piața prinde viață. Mai mulți proprietari au început să își refacă fațadele, iar cele care au ieșit din șantier arată spectaculos. Constructorul care a refăcut una dintre bijuteriile arhitecturale din Piața Plevnei a postat pe Facebook pozele cu lucrarea finalizată, iar rezultatul este încântător.

Foto: Facebook

Piața Plevnei a fost construită în timpul administrației maghiare ca Dózsa tér, nume primit după liderul răscoalei țărănești din 1514, Gheorghe Doja. Din 1919, ca urmare a anexării Banatului la Regatul României, este numită Piața Plevnei, nume pe care îl poartă și azi. Piața dreptunghiulară se învecinează la nord cu strada General Henri Berthelot, iar la sud cu strada Mitropolit Ioan Mețianu (fosta stradă Brașov). În mijlocul pieței se află Parcul Plevnei, cunoscut și sub denumirea de Parcul Gheorghe Doja.
Inițial, această zonă care se găsea în afara zidurilor cetății Timișoarei a fost folosită ca depozit de lemne. Zona a făcut parte din așa-numita „esplanadă”, câmpia pe care era interzis a se construi până la renunțarea la caracterul de fortificație militară al cetății în 1892. Până în 1903, pe amplasamentul Pieței Plevnei funcționa piața de animale, cunoscută în vorbirea curentă și ca „piața de porci” (Viehmarkt în germană, Disznóvásár tér în maghiară). La scurt timp după parcelarea terenului, pe locul „pieței de porci” s-a construit cu rapiditatea tipică pentru Timișoara anilor 1900 unul dintre cele mai elegante ansambluri de arhitectură ale orașului.

LĂSAȚI UN MESAJ