Piaţa Operei din Timişoara, bântuită de spirite. Artă pe dovleci şi machiaje spooky, urmate de un show incendiar. Foto

574

Timișoara – for European Youth Capital 2020 şi Fundația Județeană pentru Tineret Timiș (FITT) au organizat, alături de CheckART şi Efreet, în seara de 31 octombrie, în Piaţa Operei din Timişoara, un eveniment cu ocazia Halloween-ului.

Muzică ce părea a fi coloana sonoră a unui film horror, fantome, vampiri, demoni şi alte personaje care te urmăreau cu privirea sau chiar la propriu, dovleci animaţi şi limbi de foc – cam aşa poate fi reprodusă atmosfera din seara de Halloween.

Codra Alexandra Cristina, membru CheckART, explică scopul acestei iniţiative: „Este un eveniment numit Check-Art din cadrul proiectul Timişoara Capitală Culturală Europeană 2020. Este pe tema Halloweenului. Nu înseamnă că invocăm spirite rele, nu înseamnă că dorim rău oamenilor. Este pur şi simplu o sărbătoare creativă, care inspiră artă. Fiecare s-a costumat pe o anumită temă. Sperăm să primim feed-back pozitiv de la oameni.”

Organizatorii au avut în program pictură pe dovleci, realizarea machiajelor înfricoşătoare, pictură pe haine, fire show şi flash-mob. Părinţii şi-au adus copiii pentru a se bucura de două ore de creativitate, timp în care au sculptat şi pictat dovleci. Unii dintre participanţi s-au machiat pentru a se transforma în personaje scary, iar alţii au venit cu temele făcute de acasă. Spectatorii s-au arătat impresionaţi de apariţia acestor creaturi, alături de care şi-au făcut poze.

Mariana Ion, mamă a doi copii, s-a arătat interesată şi mulţumită de eveniment: „Am aflat de pe facebook despre iniţiativa FITT și Tm4EYC2020. Mi s-a părut foarte interesantă ideea, aşa că ne-am machiat şi am venit să vedem ce e. Orice sărbătoare e binevenită, mai ales pentru copii. Dacă ei se bucură, atunci e perfect.”

Diaconu Bianca, o tânără care face parte din CheckART de doi ani, a spus: „În cadrul Festivalului organizăm mai multe evenimente în lunile septembrie şi martie. Ne-am gândit să facem ceva de Halloween cu scopul de a implica toţi doritorii. Vrem să facem oamenii să se simtă bine şi să se distreze”.

„În seara asta ne-am propus să ne distrăm alături de oameni pe care îi cunoaştem şi pe care nu îi cunoaştem. Eu sunt o fantomă din Epoca Victoriană, care nu şi-a găsit odihna şi sunt în căutarea ei”, a spus Subota Tania, una dintre participantele la eveniment.

Punctul culminant al serii a fost spectacolul pregătit de trupa Efreet, ai cărei membrii au stupefiat mulţimea prin jongleriile cu foc executate cu o lejeritate de invidiat.

„Am început să fac jonglerii cu foc de doi ani şi jumătate, alături de colegii mei, Emil şi Martin. Este nevoie de foarte multă muncă şi timp pentru un asemenea spectacol. Acesta trebuie gândit, compus şi exersat fără foc, după care se pun în practică toate mişcările şi cu foc. În această etapă decidem ce merge, ce nu merge. Toţi trei ne ocupăm în mod egal, iar fiecare are sarcinile sale. Pentru show-ul de astăzi ne-am pregătit aproape trei luni” , a afirmat Bărbulescu Laura, membră a trupei Efreet.

Evenimentul a fost încheiat cu un flash-mob în care „spiritele” s-au dezlănţuit în ritmuri de dans. Această ultimă apariţie a personajelor s-a dovedit a fi mai degrabă amuzantă, decât înspăimântătoare.

Autor: Cătălina Ştefîrța 

LĂSAȚI UN MESAJ