0.1 C
Timișoara
sâmbătă 20 aprilie 2024

Petiţie online, cu 35.000 de semnături: „Spunem nu distrugerii râului Nera”!

Nu ne permitem distrugerea râului Nera! Iniţiativa construirii unor microhidrocentrale este contestată – o petiţie online a adunat un mare număr de semnături. Sunt chemate să intervină Agenția pentru Protecția Mediului Caraș Severin, Ministerul Mediului şi Administrația Bazinală de Apă Banat!

„Pentru iubitorii de natură, Nera este aproape un râu sacru. Dar cu toate acestea este pe punctul de a fi devastat pe o distanță de aproximativ 11 kilometri, în zona dinspre izvoare, în Munții Semenic. Nici măcar procedura de infringement pornită de Comisia Europeană nu poate stăvili vânătoarea de profituri generate de așa-zisele certificate verzi. Propaganda prezintă MHC-urile ca surse de energie curată, deși ele distrug ireversibil cele mai valoroase refugii ale naturii și au o amprentă de carbon considerabilă”, se arată pe facem.de-clic.ro.

„Emiterea acordului de mediu pentru cele două proiecte este ilegală”, se afirmă în petiţia online, invocându-se mai multe argumente, între care se numără:
– Jurisprudența Curții Europene de Justiție prevede din iunie 2015 că este interzisă degradarea chiar și cu o singură clasă a stării unuia dintre elementele de calitate ale corpului de apă.
– Proiectele încalcă avizul de mediu pentru Strategia Energetică a României (pentru perioada 2011-2020), aviz care interzice plasarea unor astfel de proiecte pe o distanță de 20 de kilometri amonte de ariile naturale protejate în care apa joacă un rol important in menţinerea habitatelor/speciilor.
– Proiectele presupun deteriorarea habitatului unor specii protejate.
– Proiectele afectează indirect o serie de arii naturale protejate, unele cu regim strict de protecție.
– Proiectele încalcă și Convenția de la Ramsar pentru că nu respectă principiul utilizării raționale a zonelor umede și pentru că afectează indirect situl Ramsar Labudovo Okno ş.a.

microhidrocentrala GEC Nera - dezbatereNi se explică faptul că „cele două proiecte MHC presupun captarea prin baraje și devierea în conductă a râului pe o distanță de aproximativ 11 kilometri. Această eliminare a râului pe 11 kilometri va secționa și transportul sedimentelor și lanțurile trofice dar și circulația nutrienților. Pe cei 11 kilometri ecosistemul râului va dispărea. Acest dezastru ecologic va afecta implicit toate ariile protejate străbătute de Nera și va avea chiar și impact transfrontalier”.

microhidrocentrala GEC Nera - dezbatere 2Ca urmare, „vă solicităm să faceți toate demersurile pentru respingerea solicitărilor de acord de mediu depuse”. Petiţia lansată în 8 februarie a strâns deja circa 35.000 de semnături – ea este accesibilă AICI.

Se arată cu degetul spre APM Caraș-Severin care, în loc să respingă din start proiectele, organizează dezbateri publice. Însă… „în 16 februarie, locuitorii din Prigor şi ONG-urile din România şi Serbia au spus nu microhidrocentralelor pe râul Nera. În această situaţie va fi greu ca autorităţile de mediu şi investitorul să spună altceva”, a anunţat Grupul Ecologic De Colaborare Nera.

Foto: https://www.facebook.com/GECNERA

Alte subiecte :

Legislația în construcții actualizată 2024, în dezbatere la CCIA Timiș | VIDEO

Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiş, în colaborare cu Inspectoratul Județean în Construcții Timiș, sub egida Inspectoratului de Stat în Construcții, a organizat...

Lucrări Aquatim la Liebling

În perioada 22-26 aprilie, zilnic între orele 9-17, în Liebling se va întrerupe furnizarea apei pentru lucrări de spălare a rețelei de distribuție. Lucrările de...

Citește și :