Pesta porcină ”se vinde” cu succes pe internet! Comercianții din vest susțin că porcii lor sunt sănătoși

62

Pesta porcină africană „se vinde” fără probleme pe internet. Numai într-o zi, pe un singur site, au fost postate 1.200 de anunţuri despre vânzarea de porci. Multe dintre ele sunt din zonele de focar, unde, legal, nu este permisă comercializarea. Dar crescătorii nu au, neapărat, o problemă cu asta. Susţin că porcii lor sunt sănătoşi, ba chiar ne dau sfaturi despre cum să ocolim legea.

Porci româneşti, mangaliţă, mistreţi. Vii sau la carcasă. Tranşaţi şi pregătiţi. Internetul oferă tot ce trebuie. Crescătorii se adaptează oricărei cereri. Bani să fie.

În Bihor, zonă de focar, o doamnă, deși nu are voie să comercializeze, negociază deschis la telefon. Acelaşi lucru şi în Brăila. De aici primim şi sfaturi utile despre evitarea legii. Mai exact, transportarea porcilor cu… taxiul.

În Cluj este zonă albastră. Acolo încă ai voie să creşti porci pentru consum, dar nu să vinzi sau să transporţi. Întrebaţi despre analize sau pesta porcină africană. toţi spun acelaşi lucru – porcii lor sunt sănătoși.

Dosarul penal îi vizează pe toţi cei care comercializează porci sau carne de porc în zonele de restricţie. În zonele curate, însă, crescătorii de bună credinţă îşi ţin porcii închişi de teama pestei.

Un kilogram de carne de porc se vinde, la crescător, cu 10-12 lei. Chiar dacă pesta porcină nu afectează omul, specialiştii ne recomandă să cumpărăm carne din locuri avizate ca să evităm răspândirea bolii.

sursa – observator.tv

LĂSAȚI UN MESAJ