Pesta porcină africană, extinsă în zona de vest a țării

230

Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în două zone geografice, fiind confirmate în prezent 727 de focare, situate în 156 de localități din 10 județe, a anunțat miercuri, într-un comunicat, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor – ANSVSA.

„În zona de nord-vest a României, boala evoluează în 3 județe, Satu-Mare, Sălaj şi Bihor, prezența virusului fiind confirmată în 14 localităţi. Au fost uciși 1.382 de porci domestici și au fost afectaţi 14 porci mistreți. În zona de sud-est, boala a fost confirmată în 142 de localităţi, din judeţele Tulcea, Constanţa, Brăila, Ialomița, Galați, Călărași și Ilfov. Au fost uciși 46.286 de porci domestici din gospodăriile populaţiei, iar în 8 exploatații comerciale de mare capacitate, până la data de 22 august 2018, au fost uciși 70.036 de porci”, menționează ANSVSA.

Detaliat, situația evoluției focarelor de PPA se prezintă astfel:
Regiunea de N-V a României
– Județul Satu-Mare – 7 focare în gospodăriile populației și 10 cazuri la mistreți;
– Județul Bihor – 28 de focare în gospodăriile populației și un caz la mistreț;
– Judeţul Sălaj – 3 cazuri la mistreţi.
Regiunea de S-E a României
– Județul Tulcea – 514 focare, din care 508 focare în gospodăriile populației, un focar într-o exploataţie comercială de tip A, 4 focare în exploatații comerciale industriale, un focar într-un abator aparținând unei exploatții comerciale și 17 cazuri la mistreți;
– Județul Brăila – 29 de focare în gopodăriile populației și 2 în exploatații comerciale;
– Județul Constanța – 53 de focare în gospodăriile populației;
– Judeţul Ialomiţa – 89 de focare în gospodăriile populației și un caz la mistreț;
– Judeţul Galaţi – 2 focare în gospodăriile populației;
– Județul Ilfov – un focar într-o anexă a unei stâne;
– Județul Călărași – 2 focare în gospodăriile populației.

„Evoluția bolii este în permanență monitorizată, prin examene clinice și de laborator, iar zilnic se analizează situația existentă, se aplică măsuri și se întreprind acțiuni în funcție de circumstanțe”, precizează ANSVSA.

„Acțiunile autorităților sunt conjugate și întreprinse pentru a gestiona eficient focarele de boală, pentru a le lichida cât mai rapid și pentru a împiedica răspândirea bolii. ANSVSA solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei”, se mai arată în comunicat.

sursa: stiripesurse.ro

LĂSAȚI UN MESAJ