PERSEVERENȚĂ! Inițiativa Timișoara a ajuns în capitala Europei. Cum i-a ”mișcat” pe europarlamentari…VIDEO

533

Aeroportul Internațional Timișoara a fost astăzi martor al unui eveniment mai aparte. Cu avionul de Bruxelles s-a întors în țară o echipă națională plină de medalii galbene. Cei 42 de membri ai delegației decorați cu insignele galbene ale mișcării ce se autodenumește #rezist s-au întors de la Parlamentul European.

Spălarea rufelor politicii românești a trecut la etapa superioară. Acum se spală direct cu apă din Belgia. Manifestările antiguvernamentale au ajuns în vizorul europarlamentarilor. Deși Curtea Constituțională a considerat că protestele nu prea mai au rost, ecourile lor au răsunat în străinătate.

grup rezist aeroport (1)

Membrii ai mișcărilor de protest de acum o lună în urmă au profitat de invitația unor europarlametari și au mers la o ședință de plen a Parlamentului continental de la Bruxelles. Aici au avut mai multe întâlniri, mai cu seamă cu politicieni ai două facțiuni importante: socialiștii europeni și PPE( partidul popularilor europeni). Au fost sesizați reprezentanți ai acestor formațiuni despre unele abuzuri ale puteri și despre îngrijorarea unor grupări din România că la noi nu prea ar funcționa democrația. O problemă internă românească poate deveni astfel o chestiune care va excede granițele naționale.

Mai mult de jumătate din delegație a fost formată din timișoreni, la care s-au alăturat și nemulțumiți din Arad, Oradea, Cluj, București sau Craiova. delegația a întâlniri cu unii europarlamentari în comisiile de lucru dar a luat parte și la o ședintă de plen. Au fost înmânate copii în limba engleză a documentului care va fi noua proclamație de la Timișoara, care sintetizează o parte a doleanțelor străzii din iarna acesta. Ideea centrală este cea din sloganul care spune că „va continua lupta anticorupție și corupția ucide”.

„Scopul principal al deplasării a fost să mergem la Bruxelles la Parlamentul European adică la comisia de libertăți, justiție și afaceri interne pentru a asista la o dezbatere prvind justiția și democrația în România… Ne pare rău că nu reușim să discutăm, colaborăm sau să dialogăm cu politicienii români mai ales cei ai puterii din aceste momente din țară și trebuie să mergem în străinătate să ascultăm acolo punctual lor de vedere și la rândul nostru să ne spunem punctul nostru de vedere. Am discutat cu diverși oficiali europeni și am expus punctul de vedere al celor ce au protestat în ultimele trei luni am expus motivele pentru ce am protestat și ce ne-am dori noi de la guvernați. Răspunsurile au fost în general pozitive… toți ne susțin, ne spun că avem dreptate și ne încurajează să continuăm lupta anticorupție și susținerea statului de drept” este de părere Tiberiu Pfiszter.

„Au fost două întâlniri deosebit de interesante cu reprezentatul avocatului poporului din Parlamentul European căruia i-am înmânat proclamația România 2017 și un rezumat al celor 50 de zile de proteste scris în limba engleză. Și mai interesantă a fost întâlnirea cu vicepreședintele Popularilor Europeni, care știa foarte bine situația din România și care ne-a promis … tot ajutorul pe care dânșii pot să ni-l acorde. Se discută chiar de o delegație a Parlamentului European care să vină în România pentru a verifica situația de aici. Această dezbatere în Parlament a fost solicitată de socialiștii europeni, nu de noi cum cred unii, noi doar am asistat și am prezentat un punct de vedere” a declarat Mălin Bot.

„Era greu de anticipat cu o lună în urmă că vom ajunge aici. Nu am mers de bună voie la Bruxelles. A fost ca urmare a încercării PSD de a externaliza această tensiune națională. Trebuie spus că acestă dezbatere a fost impusă de grupul parlamentar al socialiștilor… la sugestia membrilor partidului social democrat. Prin urmare era normal să fim și noi acolo pentru a spune câteva argumente. Întânirile pe care le-am avut cu diverși europalamentari au fost de bun augur deoarece am reușit să transmitem mesajul nostru și implicit acea mapă cu documentele care au generat atât ordonanța numărul 13 cât și cerințele protestatarilor care au manifestat în luna februarie” a menționat Laurențiu Ștefănescu unul din inițiatorii Proclamației.

LĂSAȚI UN MESAJ