Percheziţii în Timiș și Caraș, într-un dosar privind vaccinări fictive; 8.000 de persoane ar fi primit certificate false

38

Poliţiştii din Timiş efectuează joi, sub coordonarea procurorilor DIICOT, cinci percheziţii într-un dosar privind vaccinări fictive.

Potrivit unui comunicat al Poliţiei Române, cele cinci descinderi au loc în judeţele Timiş şi Caraş-Severin, la trei persoane bănuite de constituire a unui grup infracţional organizat, zădărnicirea combaterii bolilor, fals informatic şi fraudă informatică.

‘Din investigaţiile efectuate a reieşit că, în perioada 2021 – 2022, membrii grupării infracţionale, aflaţi în legătură cu diverşi medici, ar fi intermediat obţinerea, în mod ilegal, de certificate care atestă vaccinarea anti-COVID-19, pentru mai multe persoane interesate, în schimbul unor sume de bani. Pentru a obţine un certificat de vaccinare valid, însă fără a i se fi administrat efectiv vaccinul, o persoană interesată ar fi plătit membrilor grupării sume cuprinse între 300 şi 400 de euro, banii fiind încasaţi personal de către oamenii de legătură ai medicilor şi predaţi acestora’, se arată în comunicat.

Din anchetă a reieşit că nu era necesar ca presupusul pacient să se prezinte la una dintre clinicile de vaccinare, ci doar să transmită datele personale membrilor reţelei. Ulterior, în decurs de aproximativ două săptămâni, clientul ar fi primit certificatul verde de vaccinare valid, emis pe numele său, având toate datele personale implementate în sistemul informatic al Direcţiei de Sănătate Publică.

Au fost identificate aproximativ 8.000 de persoane din întreaga ţară care au beneficiat de serviciile membrilor grupării, obţinând certificate de vaccinare care atestă administrarea unei doze de vaccin împotriva COVID-19 sau chiar schema completă.

LĂSAȚI UN MESAJ