”Pentru ca Roşia Montană să nu dispară, să cerem demisia guvernului Tudose”. Cine face acest îndemn

184

Primul ministru, Mihai Tudose a făcut recent o declaraţie revoltătoare, prin care a comparat galeriile romane de la Roșia Montană cu o libelulă, şi-a pus în cap o întreagă ţară care a ieşit în Piața Victoriei din București. Oameni sunt îngrijorați atât de Roșiei Montane, dar şi de soarta pilonului II de pensii, a plății TVA-ului, a scumpirii benzinei, îngrijoraţi de legile justiției, sau de controlul politic asupra companiilor de stat.

,,Cu fiecare articol ce apare în presă, convingerea celor din stradă e tot mai puternică: acest guvern trebuie să plece, în frunte cu Mihai Tudose. Cu fiecare zi care trece, situația economică devine tot mai alarmantă.

În ultimele 7 luni, România s-a îndatorat cu 10 miliarde de euro. Practic, până vei ajunge la finalul acestui mail, datoria va crește cu 150.000 de euro. Sau altfel spus, timpul care îți ia să semnezi pentru demisia lui Tudose valorează cam 17.000 de euro în termeni de datorie publică. Iar anunțul recent făcut de Liviu Dragnea ar trebui să ne îngrijoreze chiar mai mult decât datoria publică. Liderul PSD a anunțat reluarea propunerilor legislative din ceea ce s-a numit Marțea Neagră: legea lobby-ului și legea minelor. Alături de alte idei controversate și în stilul lor caracteristic, poate una-două idei bune menite să distragă atenția de la cele scandaloase.

Se anunță o toamnă grea. O opoziție masivă din partea cetățenilor ar putea să-i facă iarăși să dea înapoi. Ne-ar ajuta să mai câștigăm timp și să ne organizăm eficient. Indiferent de opoziția pe care reușesc să o facă partidele parlamentare, trebuie noi ca cetățeni să fim primii care reacționăm. Primul pas este să ne unim cât mai mulți dintre noi și să îi cerem demisia lui Tudose. Fiecare cu motivul lui. Pe mine, de exemplu, mă îngrijorează foarte mult Legea Minelor și faptul că cedăm munții Apuseni pentru a fi distruși cu cianură de industria extractivă. Pe tine poate te preocupă faptul că sunt copii ce nu vor avea manuale la începutul școlii, că mica ta afacere va fi pusă în pericol de plata defalcată a TVA-ului, că sistemul public de sănătate este la pământ. Sau că nu îți ajung banii de la o lună la alta și se anunță scumpirea benzinei urmată de scumpirea tuturor celorlalte bunuri de consum. În trecut, membrii de-clic au demonstrat o capacitate de mobilizare incredibilă. În ianuarie, v-am scris să ieșim în stradă, să ne unim cu toții sub simbolul #rezist desenat de Luminița și astfel am reușit să îi facem pe guvernanți să bată în retragere. Chiar la începutul acestei veri am reușit să introducem pe agenda publică ideea pragului de 1 leu la abuzul de putere în urma unui sondaj intern al comunității de-clic. Astfel am reușit să aducem în derizoriu ideea de prag.”, a spus Tudor Brădățan, membru al asociației de-Clic.

LĂSAȚI UN MESAJ