17 C
Timișoara
miercuri 11 septembrie 2024

Pensionari neinformați vin să reclame pensiile fără să fi desfăcut plicul VIDEO

Mai sunt doar două zile până la finalizarea acțiunii de distribuirea a plicurilor mult așteptate de pensionari. Deși timpul avut la dispoziție a fost destul de lung încă sunt persoane ce nu au primit decizia cu recalcularea pensiilor.

Omul simplu ar fi tentat să dea vina pe angajații Casei Județene de Pensii Timiș. Deși în acest caz vina este în ograda poștașilor. În cazul în care vor exista întârzieri, Casa Județenă de Pensii va aplia penalități în baza contractului intre părți.

Pentru a răspunde unor nedumeriri (multe bine întemeiate) și a da explicații necesare Mircea Cristian, directorul executiv al Casei Județene de Pensii Timiș, a considerat că este foarte potrivit să explice cum stă treaba cu această recalculare a pensiilor.

Dânsul in start a spus că este o lege tehnică complexă și în general greu e înțeles deoarece lucrează cu termeni cu care nu te întâlnești toată ziua. În plus este ceva ce ține de calcule, ifre și formule. Deci alte elemente ce bagă lumea în ceață.

DIrectul Cristian a accentuat faptul că în urma aplicării noii legi a pensiilor, nici o pensie nu va fi micșorată. Adică pensionarul nu va lua în mână mai puțini bani. Deși pe deciziile de recalculare apar sume mai mici, suma mai mare va rămâne în plată și după 1 septembrie 2024. De fapt noile pensii se calculează după o nouă formulă. Deși unii pensionari sunt în posesia unei hârtii cu pensii mai mici în urma recalculării, va rămâne în plată decizia actuală, cu suma mai mare. Este un vechi principiu juridic. Nu se pierde un drept câștigat.

„Se spune că pensiile scad, că oamenii au probleme, că legea nu este bună, se spune că de fapt nu dăm ci luăm, că e haos la casele de pensii, iar oamenii sunt nemulțumiți. Lucrurile nu stau chiar așa cum sunt prezentate. Este adevărat că unii sunt nemulțumiți și vor continua să fie nemulțumiți o perioadă, pentru că atâta timp cât s-au obișnuit cu un sistem, sunt reticenți la schimbare. Orice lucru nou ne bulversează și ne aduce un plus de stres. […] Este important de menționat că nici o pensie nu va fi micșorată. Va rămâne cea care este în plată. Începând cu 1 octombrie, toate pensiile vor fi impozitate peste suma de 3.000 de lei, nu cum erau până acum, în prezent, peste 2.000 de lei; plusvaloarea va fi mult mai mare pentru fiecare pensionar” a adus un pic de lumină în acest caz directorul executiv Mircea Cristian.

Dacă sunt și unele greșeli acestea se pot corecta (acolo unde este cazul). Este aproape imposibil de a rezolva multitudinea de dosare fără nici o eroare.
„Este foarte greu să recalculezi 153.256 de dosare; este foarte dificil să calculezi stagii diferite de pensionare, pentru că vârstele de pensionare au crescut etapizat. Fiecare persoană are un istoric propriu. Gândiți-vă că istoria vieții fiecărui om este complexă, la fel ca activitatea lui. Din cele peste 153.000 de pensii, doar 21.000 au scăzut, iar creșterea este de 82%. Creșterea medie este de aproximativ 660 de lei”, a mai adăugat directorul.

Plecând de la un fapt hazliu, dacă nu ar fi extrem de trist, Cristian povestește despre multe cazuri în care pensionari se înghesuie la ghișee să reclame că nu sunt mulțumiți de pensii și vin cu plicul NEDESFĂCUT. Nici măcar nu au avut curiozitatea să vadă ce scrie acolo dar ascultând de vecini „binevoitori” au venit să facă reclamație! Că, cică, așa trebuie!

O mare confuzie pe care o fac pensionarii, ce nu au cunoaștiințele necesare sau, poate, tot prost sfătuiți, este între doi termeni ce doar aparent sint similari dar total diferiți ca aplicabilitate. Revizuirea și contestația nu înseamnă același lucru.
Deciziile de recalculare a pensiilor pot fi contestate în termen de 45 de zile de la data primirii documentului. Contestația se face la instanța competentă de judecată, în timp ce revizuirea se face la casele de pensii irect e un funcționar care verifică și corectează (dacă e cazul) eventualele erori de calcul.
Deci, oricine are o nelămurire sau crede că este păgubit la pensie trebuie întâi să ceară o revizuire la Casa de Pensii. Abia mai apoi se va adresa cu o contestație la instanțele de judecată.

„Una dintre probleme este că mulți au adăugări de stagiu. Ce înseamnă acest lucru este că au continuat să lucreze după ieșirea la pensie și au crezut că vor primi puncte de stabilitate pentru toată perioada, ceea ce este fals. Legea specifică clar că acestea se acordă doar până la ieșirea la pensie. După aceea, se adaugă stagiul de cotizare, iar pensia se recalculează procentual, dar fără punctele de stabilitate. Legea pensiilor este tehnică, complexă și greu de înțeles și aplicat”,
a mai adăugat Mircea Cristian.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

FOTO – VIDEO | Ce vor învăța elevii din Timiș de la polițiști și jandarmi în noul an școlar? Le va folosi o viață

Prima zi de școală nu a fost marcată de niciun eveniment negativ, potrivit polițiștilor bănățeni. Cu prilejul începutului de an școlar, reprezentanții IPJ Timiș,...

Moda tradițională se întâlneşte cu modernismul la Timişoara Fashion Week, în Iulius Town

La Iulius Town, urmează două zile pline de stil şi strălucire, unde peste 30 de designeri români şi străini își vor prezenta colecțiile vestimentare....

Citește și :