Pensiile vor creste cu peste 50 la sută pentru câteva milioane de români. Profesorii și medicii sunt favorizați de noua lege a pensiilor

1601

Pensii aproape duble pentru cinci milioane de români! Este legea votată astăzi în Parlament, după o ședință cu scandal. Guvernul promite să mărească veniturile pensionarilor până în 2020.

Proiectul legislativ prevede creșteri etapizate ale punctului de pensie, scrie a1.ro. Dacă în prezent este de 1100 de lei, până în 2021 va ajunge la 1875 de lei, iar pensionarii vor primi aproape dublu faţă de 2017.

Un profesor universitar va ajunge cu o pensie de 8000 de lei. Atenție! Raportat la salariul pe care-l avea în 2017, nu la salariile pe care le au acum în plată. Un doctor, la fel, ajunge cu o pensie de 5000 de lei, raportat, din nou, la salariile pe care le aveau în 2017. Noua lege a pensiilor favorizează mamele eroine. Se vor putea rerage din activitate cu 6 ani mai devreme dacă au trei copii şi au cotizat cel puțin 15 ani. După a patra naștere, vor câștigă câte un an în plus pentru fiecare copil.

În plus, în noua formulă, se schimbă întreg sistemul de calcul al pensiei. Vor conta inclusiv sporurile primite la salariu, orele suplimentare plătite sau primele şi bonusurile. Şi studiile făcute – inclusiv masteratul şi doctoratul – vor influența punctajul final.

După publicarea legii în Monitorul Oficial vor începe recalculările pentru cei peste cinci milioane de pensionari, iar fostul ministru al Muncii spune că toate pensiile vor crește.

Noua lege prevede tot patru categorii de pensii, dar unele au suferit modificări. La pensia de urmaș, de exemplu, apare ajutorul pentru soțul supraviețuitor, care va primi în plus 25% din pensia soțului decedat completare. Iar după noua formulă de calcul, pensia minimă a unui om cu 35 de ani vechime se va dubla.

Legea va fi trimisă la Palatul Cotroceni pentru a fi promulgată de președintele Klaus Iohannis.

LĂSAȚI UN MESAJ