Pensiile, în pericol? Ce plănuiește premierul Dăncilă cu banii colectați pentru pensiile private.

282

Premierul României, Viorica Dăncilă a declarat că „se lucrează la un pachet privind pilonul II de pensii”. Ea nu a dat detalii însă a arătat că va avea o discuție pe această temă și cu ministrul muncii, Lia Olguța Vasilescu. Întrebată despre scăderile de contribuții la pensia privată sesizate de mai multe persoane ale căror salarii au crescut, Dăncilă a spus că sunt probabil cazuri izolate. De asemenea, ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici a readus în discuție desființarea plinului II și introducerea opțiunilor pentru pilonul III sau I.

Reformarea sistemului de pensii într-un mod prin care rolul părţii private să fie diminuat s-a dovedit unul dintre obiectivele guvernării PSD. După ce, iniţial, fostul ministru al finanţelor, Ionuţ Mişa a declarat că pilonul II va fi desfiinţat şi a fost contrazis din partid, a urmat o primă mişcare concretă.

Procentul de contribuşie care merge spre pilonul de pensie privată a fost diminuat de la 5,1% la doar 3,75%.

În acel context, s-a luat în calcul inclusiv scăderea procentului până la doar 1% sau îngheţarea contribuţiei la un nivel fix, care să nu depindă de nivelul salarial.

Ulterior acestei decizii, în conturile românilor s-a putut observa o scădere a nivelului contribuţiei, chiar şi în aczul ăpersoanelor cărora le-a crescut salariul. Guvernul dăduse asigurări că în termeni reali contribuţia nu se va diminua ca urmare a scăderii procentuale.

Referitor la decizia Guvernului, o poziţia clară a avut şi Comisia Europeană care consideră că viitorul financiar al românilor este afectat.

„Această recentă reducere a contribuţiei virate Pilonului II a fost cauzată de probleme fiscale pe termen scurt şi nicidecum de performanţa financiară a fondurilor de pensii private. Situaţia financiară şi modul de funcţionare a fondurilor de pensii nu au ridicat probleme sau semne de îngrijorare. Potrivit datelor OECD, fondurile de pensii private din România s-au situat printre cele mai performante fonduri de pensii din noile state membre UE în anul 2016, împreună cu fondurile similare din Polonia şi Croaţia. Randamentul net real al Pilonului II din România a fost de circa 5% în 2016, mai ridicat decât media randamentelor din sistemele similare ale statelor membre din Europa Centrală şi de Est, care a fost de 3,4%. Această modificare adusă Pilonului II este de natură să afecteze sustenabilitatea sistemului de pensii în general, dar şi piaţa de capital a României, (…) întrucât fondurile de pensii deţin participaţii crescute în câteva dintre cele mai mari companii listate pe Bursa de Valori de la Bucureşti”, notează specialiştii CE în ultimul raport de ţară asupra României.

Totodată, ministrul Eugen Teodorovici a anunţat că va fi introdus un mecanism care să îi stimuleze pe contribuabili să îşi mute contribuţia vărsată la Pilonul II, privat, către Pilonul I, de stat.

„De asemenea, putem să găsim şi un mecanism de a stimula trecerea opţională de la Pilonul II la Pilonul I. Va fi un stimul pentru a muta contribuţia deja stabilită pentru Pilonul II la Pilonul I”, a declarat Teodorovici în Parlament.

El a precizat că analizează oferirea unui randament minim la Pilonul I, dar şi informarea clienţilor într-un mod similar celui în care sunt informaţi actualii contributori la Pilonul II.

Întrebat de ce este nevoie de o astfel de schimbare, Teodorovici a spus că „este o schimbare normală”.

sursa: www.capital.ro

LĂSAȚI UN MESAJ