Patru elevi din Timişoara, calificaţi în finală unui concurs de robotică al NASA, nu pot participa la concurs din cauza lipsei banilor

6433

Patru elevi din Timişoara, printre cei mai buni din lume în robotică, care au reuşit să se califice în finală unui concurs organizat de NASA şi Agenţia Spaţială Europeană, nu vor putea participa la concurs din cauza lipsei banilor necesari deplasării şi cazării în SUA.

Potrivit unui comunicat de presă difuzat duminică de Inspectoratul Şcolar Judeţean Timiş, echipa heRObotics a Liceului Pedagogic „Carmen Sylva” Timişoara, formată din patru tineri de la licee timişorene de top, au participat în perioada septembrie – decembrie 2016 şi s-au calificat în finală Concursului Internaţional Zero Robotics.

Membrii echipei – Silaghi Fineas – clasa a X-a Liceul Pedagogic „Carmen Sylva” Timişoara, Ciuleanu Vlad Mihai – clasa a X-a Colegiul Naţional „C.D.Loga” Timişoara, Candreanu David – clasa a X-a Colegiul Naţional „C.D.Loga” Timişoara şi Prodaniuc Pavel – clasa a X-a Liceul Teoretic „J.L.Calderon”, coordonaţi de profesorul Gabriela-Nuşa Cojocaru – Liceul Pedagogic „Carmen Sylva” Timişoara, au reuşit o performanţă greu de egalat: echipa lor, heRObotics, este a şasea din cele 14 finaliste ale Concursului Internaţional Zero Robotics, ce are că scop programarea roboţilor SPHERES – sateliţi experimentali de la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale.

Cei patru elevi şi coordonatorul lor au fost invitaţi să participe la finală concursului, însă eforturile financiare pentru a ajunge în SUA sunt foarte mari.

„Prin proiect este asigurat accesul în sediul MIT (Massachusetts Institute of Technology – n.r.) inclusiv în Laboratoarele Space, precum şi prânzul în ziua evenimetului. Echipa trebuie să îşi acopere costurile pentru transport, cazare şi hrană în restul perioadei de desfăşurare, precum şi cheltuielile pentru obţinerea vizei SUA. Suma pentru deplasarea la MIT-Boston (UŞA Cambridge, Massachusetts) se ridică la aproximativ 6.400 dolari (în care intră transport România-SUA – 5.000 dolari; hrană – 600 dolari; cazare – 500 de dolari; transport local – 300 de dolari. Presupunând că vom identifica oameni de bine care să contribuie la pregătirea şi perfecţionarea tinerilor supradotaţi, ambasadori ai României la nivel mondial, ne vom intensifica eforturile în identificarea sponsorilor locali şi nu numai pentru familiile copiilor noştri”, se arată în comunicatul semnat de Aura Danielescu, inspectorul – şef al ISJ Timiş.

Finală Concursului Internaţional Zero Robotics va avea loc în 27 ianuarie, în Massachusetts, SUA.

Concursul se adresează elevilor de liceu din America de Nord, Europa şi Australia şi are că scop programarea roboţilor SPHERES – Sateliţi experimentali, aflaţi la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale.

Concursul este organizat anual de NASA în colaborare cu Centrul ESTEC al Agenţiei Spaţiale Europene ESA şi Institutul de Tehnologie din Massachusetts MIT din UŞA şi se finalizează cu invitarea primelor 14 echipe finaliste la sediile lor.

1 COMENTARIU

  1. Bună ziua. Mămicile din Timisoara se întreabă dacă putețiconfirma informația ca BRD a preluat și finanțat deplasarea copiilor în SUA? Deoarece mai multe sunt interesate sa se implice și sa ajute copiii sa plece, în cazul în care nu au încă fondurile. Mulțumesc anticipat.

LĂSAȚI UN MESAJ