„Patrimoniu Recuperat. Cazuri celebre” – o nouă întâlnire în cadrul Serilor patrimoniului

122

Obiecte de valoare. Piste greu de urmărit. Anchete ca în filme. Ediția din luna noiembrie a proiectului „Serile patrimoniului” – proiect inițiat de Direcția Județeană pentru Cultură Timiș – propune timișorenilor un subiect pe cât de actual, pe atât de interesant: „Patrimoniu recuperat. Cazuri celebre”.

Invitați ai întâlnirii care are loc în 23 noiembrie, de la ora 18.30, în sala StudioArt a Casei Artelor, sunt: Marius Mihai Ciută – comisar șef – Inspectoratul de Poliție Alba și Călin Ioan Timoc – muzeograf – Muzeul Național al Banatului Timișoara.

„Implicat activ, de pe poziția arheologului expert, dar și a investigatorului judiciarist, în dosarele care au ținut primele pagini ale ziarelor centrale), în cazuri legate de furtul, traficarea și recuperarea unor artefacte remarcabile pentru patrimoniul cultural național (tablele de legi de la Troesmis, Colierul cu cerceii de la Căpâlna, Hercules de la Apulum), voi încerca, cu prilejul întâlnirii de la Casa Artelor, să creionez o imagine de ansamblu asupra fenomenului braconajelor arheologice, asupra profilului detectoristului, dar și asupra punctelor slabe ale sistemului instituțiilor publice implicate în protejarea acestui patrimoniu.” – spune Marius Mihai Ciută

„Cei doi invitați ai ediției din luna noiembrie au o experiență bogată în recuperarea unor obiecte de o valoare inestimabilă. Tablele de legi de la Troesmis, de exemplu, reprezintă cel mai important document scris aparținând istoriei noastre vechi, care provine de pe teritoriul României, reprezentând și un excepțional izvor de drept.

Recuperarea acestora este doar unul dintre cazurile care vor fi prezentate în 23 noiembrie.” – spune Victor Bunoiu, coordonator al proiectului.

Accesul la eveniment se face pe baza înscrierii pe adresa de mail: arheologie@culturatimis.ro. Data limită pentru înscrieri este 21 noiembrie. „Patrimoniu recuperat. Cazuri celebre” este un eveniment desfășurat în cadrul Anului European al Patrimoniului Cultural. Sponsor: Cramele Oprișor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.