Partidul Verde – acuze dure la adresa primarului de la Moldova Nouă

295

Matei Lupu, primarul PSD de la Moldova Nouă, a fost supus unui tir necruțător de acuze din partea președintelul organizației Partidului Verde din orașul de la Dunăre, Eugen Băleanu.

Băleanu și-a dat demisia joi, împreună cu ceilalți doi consilieri ai partidului, din Consiliul local. Se pare că la Moldova Nouă campania electorală e în toi, deși nu e prima dată când Băleanu și verzii îl atacă pe primar. Numai că acum, cei doi se vor confrunta și pentru fotoliul de primar al orașului. Eugen Băleanu a lansat, la Reșița acuzații grave la adresa actualei conduceri a primăriei, motivând demisia în bloc a consilierilor ca survenind în urma mai multor pretinse nereguli. Astfel, arată președintele verzilor de pe Clisură, există o proastă gestiune a banului public, conform unui raport al Curțiii de Conturi.

De mai bine de un an, ”interlopi” din Moldova Nouă, ”mână în mână cu primarul Matei Lupu, obțin prin diferite firme lucrări de amenajare a spațiilor verzi cu încredințare directă, pentru care primăria plătește zeci de mii de lei.” Eugen Băleanu mai susține că Matei Lupu subminează economia locală și națională, prin manvrarea activităților portuare legale în portul Moldova Veche, izolat, zice-se, de primar.

Băleanu mai susține că de trei ani încoace Matei Lupu ar refuza sistematic să pună la dispoziția Consiliului local contul de execuție bugetară al Primăriei Moldova Nouă, în special cel vizând lucrări prin încredințare directă. Liderul verde mai susține că la nivelul Consiliului Local s-a constituit un grup de dezvoltare locală – FLAG –  aspect benefic, dar membrii săi sunt tot societăți comerciale abonate la bani publici. De remarcat că finanțarea pe FLAG se ridică la peste 10 milioane de euro și nu este rambursabilă.

Eugen Băleanu mai arată că majorarea taxelor locale este deja peste limita suportabilului de către consilierii PSD și PNL, cota de impozitare pentru clădirile nerezidențiale fiind de 1,8 la sută, în condițiile în care marja maximă e de 1,5. Efectul acestei majorări este creșterea chiriilor pentru agenții economici de la doi euro pe mp, la 4,5 euro.

Eugen Băleanu susține că el și colegii săi nu urmăresc obținerea de capital politic, ci era singura măsură prin care se putea atrage atenția asupra a ceea ce se întâmplă în oraș. Ideea demisiei apăruse anul trecut, atunci când, spune liderul PV, i-au invitat și pe consilierii liberali să li se alăture dar aceștia au refuzat.

 

LĂSAȚI UN MESAJ