Parlamentarii au în lucru o nouă lege: Hoţii şi corupţii pot scăpa de închisoare dacă „regretă efectiv”!

209

Senatul României are în lucru în acest moment o iniţiativă legislativă de modificare a Codului Penal, prin care hoţii şi corupţii pot scăpa de închisoare dacă „regretă efectiv”. Noțiunea „regretului efectiv” este propusă să fie introdusă în Codul Penal, ca factor care va înlătura răspunderea penală a persoanei care a încălcat legea. Mai mult chiar, propunerea legislativă se află în procedura aprobării tacite, urmând să fie adoptată în termen de 45 de zile, termen care curge de la data de 5 septembrie 2016.

„Regretul efectiv” este definit ca fiind acea situație în care, cumulativ, persoana care a comis pentru prima dată o infracțiune denunță acest lucru de bunăvoie, recunoscându-și vinovăția, în care contribuie efectiv, prin denunț, la descoperirea faptei, în care, de la momentul faptei, a trecut cel mult 2/3 din termenul de prescripție, în care persoana care a comis infracțiunea repară sau compensează prejudiciul cauzat, dar și în care contribuie la „stabilirea împrejurărilor săvârșirii și aflarea adevărului”.

Iniţiativa îi aparţine senatorului independent Alfred Laurenţiu Antonio Mihai. Acelaşi senator mai are o iniţiativă legislativă prin care maşinile parcate neregulamentar să nu mai poată fi ridicate decât dacă încurcă circulaţia.

LĂSAȚI UN MESAJ