Părinți în alertă! Posibilă epidemie la grădinițe, în Timiș!

5928

Zeci de părinți sunt speriați după ce mai multe unități de învățământ au solicitat teste medicale rapide pentru copii.

Panica s-a declanșat în momentul în care în câteva unități au apărut cazuri de scarlatină. Aproape la unison, conducerile grădinițelor au solicitat ca toți copiii să facă teste pentru exudat faringian, astfel că centrele de analize au fost luate cu asalt de către părinți și copii, dar și de cadrele didactice. Acolo unde rezultatele au fost pozitive, medicii au prescris tratamente medicale.

Ca măsura de protecție pentru cei mici, toate unitățile de învățământ cu probleme au apelat la o firmă de specialitate din Timișoara pentru o dezinfecție generalizată.

Medicii fac apel la părinți să anunțe de îndată medicii de familie dacă copiii lor se simt rău sau prezintă simptome de tuse ori răceală și să evite tratamentele recomandate de persoane nespecializate.

Scarlatina este o boală infecto-contagioasă acută cauzata de un streptococ. Debutul bolii este brusc, cu febră, frisoane, angina faringiana (durere de gat), adenopatii latero-cervicale bilaterale, dureroase la palpare, cefalee, mialgii, dureri abdominale, greață sau vărsături.  Erupția caracteristică, numita și exantem, apare la aproximativ 12-48 de ore de la apariția febrei, într-un singur puseu. Inițial, apare la nivelul gâtului și se extinde spre torace și extremități. Netratarea la timp poate duce la complicații cum ar fi adenite, adenoflegmoane regionale, diseminări la distanță, pneumonii, abcese pulmonare, micardită, hepatită toxică, nefrită, meningită, encefalită sau artrită. Incidența maximă este în sezonul rece, toamna târziu, iarna și primavera, boala afectând în majoritatea cazurilor copiii din grupa de vârstă 1-10 ani.

sursa – lugojinfo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ