6.1 C
Timișoara
vineri 19 aprilie 2024

Parastas festiv în Catedrala Mitropolitană, la Bicentenarul Revoluției de la 1821

La un moment comemorativ ce pune pe gânduri și azi, la fel ca în urmă cu două secole, merită un gând pios acela care a încercat să zdruncine vechi rînduieli pentru a ajuta norodul. Tudor din Vladimiri a ajuns din oștean, iar mai apoi vătaf de plai până la demnitatea de domn al mișcării revoluționare de la anul 1821.

La Timișoara a avut loc o sfântă slujbă de pomenire a celui ce a pus poporul simplu mai presus de „tagma jefuitorilor”. Sevastian Bălescu, din partea „Asociației Fii Gorjului”, alături de apropiați a organizat un parastas la Catedrala Mitropolitană pentru veșnica pomenire a câtorva eroi ai neamului românesc ce au murit tragic, înainte de vreme, pentru idealuri naționale.

Și pentru că zona Olteniei de nord a dat o lungă pleiadă de oameni de seamă, au mai fost amintiți, pe lângă eroul național Tudor Vladimirescu, asasinat mișelește la Târgoviște pe data de 28 mai 1821, o adevărată galerie de oameni demni și redutabili.

Aceștia sunt:

– Eroina națională Ecaterina Teodoroiu, născută la 1894 și stinsă în luptă la 22 august 1917. La 4 iunie se împlinește centenarul de la relocarea rămășițelor pământești în Mausoleul de la Târgu Jiu.

– Constantin Brâncuși ce a văzut lumina zilei în Hobița Gorjului la 16 martie 1876 și a plecat în infinit la 16 martie 1957 la Paris.

– Gorjeanul Gheorghe Tătărescu fost ambasador, ministru și prim ministru al României în mai multe ocazii, care a văzut pușcăria comunistă ca majoritatea personalităților interbelice. S-a stins la data de 28 martie 1957.

– Bănățeanul Avram Imbroane a avut o contribuție majoră la emanciparea bănățenilor, ca teolog și politician, și a plecat din lumea asta la 23 septembrie 1938.

– Mihai Eminescu a fost nu doar poet neîntrecut al neamului ci și un foarte acid jurnalist politic al perioadei sale. S-a stins la doar 39 de ani, la 15 iunie 1889.

– Alexandru Ian Cuza, primul domnitor al Principatelor Românești, ce s-au unit pentru a forma mai târziu România. A decedat în exil la Heidelberg, în 15 mai 1873. Organizatorii patrioticului moment religios au fost alături de Sevastian Bălescu și la simpozionul istoric-cultural ce a urmat la sediul Fundației Avram Imbroane.

Aici au luat cuvântul și au scos în evidență meritele celor dispăruți Eugenia Bojin, Aloisa Petruceanu, Cristian Bratu, Sanda Iscrulescu, Maria Petrescu, Rodica Belea. Trebuie menționată în mod deosebit prezența oaspeților veniți anume de la Târgu- Jiu, Walter Loga, Ioan Mocioi și Cireșica Popa.

Alte subiecte :

Citește și :