Paramilitar sârb expulzat după ce a activat și în Banat! (foto)

633

Un paramilitar sârb, conducător al unei organizații cu orientări naționalist-șoviniste care a venit în România pentru spionaj, a fost interceptat de SRI și expulzat.

Zivkovic Bratislav, cunoscut ca și comandantul organizaţiei paramilitare de cetnici din Serbia „Cetniciki Pokret”, a participat în perioada 2014-2015 de partea separatiştilor pro-ruşi (alături de alţi voluntari sârbi, membri ai organizaţiei) la conflictul din Ucraina.

Paramilitar sarb 3

În 2017 a venit în România de mai multe ori cu scopul de a culege informații, secrete de stat, pe care apoi să le transmită unei puteri sau organizații străine, ori agenților acestora, dar și constituirea de rețele informative pe teritoriul țării.

Zivkovic Bratislav a fost interesat de obţinerea de documente clasificate referitoare la infrastructura critică şi obiectivele militare naționale, cât și ale aliaților, amplasate în sud-estul României cu intenţia de a afecta parteneriatele noastre strategice.

Toate acțiunile cetățeanului sârb derulate în România au avut un caracter clandestin și un mod de operare specific activităților de spionaj.

”Măsurile specifice întreprinse de către Direcţia Generală Contraspionaj a SRI au condus la prevenirea exfiltrării de informaţii clasificate de natură să afecteze interesele de securitate naţională. Cetățeanul sârb nu a reușit să intre în posesia niciunui document sau informație clasificate. Evaluarea SRI arată că prezenţa lui ZIVKOVIC BRATISLAV pe teritoriul naţional constituie un risc la adresa securităţii naţionale, motiv pentru care a fost sesizat Ministerul Public, cu propunere de declarare ca indezirabil”, precizează Direcţia Generală Contraspionaj a SRI.

Curtea de Apel Bucureşti a dispus marți măsura declarării ca indezirabil, pentru o perioadă de 15 ani, din considerente de securitate naţională, a sîrbului Zivkovic Bratislav.

LĂSAȚI UN MESAJ