15.1 C
Timișoara
miercuri 24 aprilie 2024

Pacienți: Plătim taxe și nu avem drepturi. Medic de familie: Oferim consultații în funcție de urgențe

Protestul medicilor de familie i-a nemulțumit pe pacienții care au avut nevoie, miercuri, de trimiteri sau de rețete compensate, aceștia spunând că „este o bătaie de joc ce se întâmplă în România” și că degeaba plătesc taxe, pentru că nu pot beneificia de drepturile pe care acestea le conferă.

Pacienții care au venit miercuri dimineață la dispensare și la cabinetele medicilor de familie au avut de înfruntat protestul cadrelor medicale, nemulțumite de birocratizarea sistemului de sănătate. Chiar dacă doctorii au anunțat că nu vor elibera rețete compensate și bilete de trimiteri, oamenii care au avut nevoie de servicii medicale nu s-au dezarmat și s-au așezat în fața cabinetelor medicale.

Evident, decizia medicilor de a protesta nu a fost văzută cu ochi buni de pacienți.

Însărcinată în luna a opta, Alina Dobre, pacientă a unui medic de familie a spus: „Mie îmi trebuie trimitere la ginecologie, pentru că mai am puțin și nasc. Sper să-mi dea doamna doctor. Dacă nu, cred că voi plăti consultația. Este o bătaie de joc ce se întamplă în România. Plătim o grămadă de taxe și nu avem drepturi decente”.

Cu speranță s-a așezat și doamna Maria, în vârstă de 70 de ani, la ușa cabinetului de medicină de familie.

„Sunt foarte bolnavă, sunt cardiacă şi hipertensivă. Am o listă foarte mare de medicamente şi vin lunar să iau rețetă. Daca nu îmi dă azi, nu am ce face, pentru că nu am bani de medicamente”,a explicat femeia.

Pe de altă parte, medicii de familie spun că, în funcție de urgență, emit bilete de trimitere sau rețete compensate.

„Am dat și azi rețete pentru doi bolnavi de cancer. Nu aveam cum să nu le dau, suntem oameni. În rest, în funcție de urgențe și de cazuri, analizăm dacă dăm sau nu. Important este ca Guvernul să respecte cerințele noastre”, a explicat medicul de familie Doina Nicolae, din cadrul Dispensarului Dreptății, din Capitală.

Preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor, Vasile Barbu, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că nemulțumirile medicilor de familie trebuie rezolvate de Guvern, precizând că Executivul nu ar trebui să mai „paseze” aceste probleme la CNAS sau la Ministerul Sănătății (MS).

„E o chestiune pe care Guvernul, de ani de zile, nu o rezolvă. E o problemă de birocrație și de finanțare dezastruoasă a medicinei de familie. (…) Guvernul trebuie să fie responsabil, să nu mai paseze problemele doar la Casa de asigurări de sănătate și la Ministerul Sănătății. E o problemă de Guvern și de guvernare a sistemului de sănătate. (…) Guvernul trebuie să o rezolve, în ansamblul său, pentru că este și o problemă de resortul de finanțe, de sănătate, de educație, de social. Nu trebuie doar să promitem sau să spunem că 90% din medicii de familie au semnat deja sau vor semna, ceilalați sunt obligați să semneze. Nu așa se rezolvă problema, cu această aroganță nesimțită. Să poți să spui într-un moment de criză: noi suntem mai deștepți și vă șantajam”, a explicat Vasile Barbu.

Medicii de familie protestează, începând de miercuri, față de birocrația din sistemul de sănătate, și nu vor mai acorda servicii decontate de casele de asigurări de sănătate, astfel încât pacienții nu vor mai primi trimiteri și rețete compensate. În urma deciziei medicilor de familie, pacienții vor trebui să plătească pentru consultații, dar și să achite integral rețetele eliberate de aceste cadre medicale.

În acest context, Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS) a transmis un comunicat de presă, în care arată că, până la sfârșitul anului 2017, peste 60% din medicii de familie aflați în relații contractuale cu CNAS au semnat actele adiționale de prelungire pentru trimestrul I al anului 2018 a contractelor încheiate de furnizorii de servicii medicale.

În plus, arată sursa citată, programul de lucru al caselor a fost prelungit astfel încât să poată fi semnate aceste acte adiţionale, pentru a asigura continuitate în acordarea asistenţei medicale.

„Vom prelungi programul de lucru ori de câte ori va fi necesar și vom acordă toată asistența medicilor de familie pentru ca aceștia să poate semna acordurile de prelungire în timp util”, a spus președintele CNAS, conform comunicatului de presă.

Ministrul Sănătății, Florian Bodog, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că nu consideră „etic și normal” ca medicii de familie care protestează față de birocrația din sistemul de sănătate să folosească pacienții în negocieri, precizând că „există loc de mai bine la finanțare”.

„90% din medicii de familie din București au semnat actul adițional la contractul cadru pentru următoarele trei luni. Noi am avut întâlniri săptămâna trecută – am participat și eu la prima parte a întâlnirii ședință de guvern. Am identificat soluțiile la problemele pe care le mai aveau domniile lor în ceea ce privește debirocratizarea. Dar așa cum se întâmplă de obicei, noi cum începem să discutăm despre debirocratizare și despre accesul pacientului, ajungem la bani. Cu toate ca am suplimentat bugetul pentru medicina primară, domniile lor sunt nemulțumiți. Eu sunt convins că exista loc de mai bine la finanțare, dar nu consider că este etic și nici normal să ne folosim de pacienți în negocieri”, a explicat Bodog.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Ziua internațională a securității și sănătății în muncă

ITM TIMIȘ organizează luni, 29 aprilie 2024, de la ora 11, la sediul instituției din loc. Giroc, str. Calea Timișoarei nr....

Mai multe spitale din Timișoara se pregătesc să ,,tragă obloanele”. Ce se va întâmpla cu miile de pacienți dacă fondurile cerute nu vor veni...

Situația financiară a marilor spitale rămâne una critică, în ciuda semnalelor trase în mod repetat de conducerile unităților sanitare. Marile spitale din Timișoara se confruntă,...

Citește și :