„Orașul: Spațiul public și interesele private”, o nouă temă a Café 21. FOTO-VIDEO

396

Pornită recent, seria de manifestari însumate sub numele de ,,Café 21” a continuat cu o nouă ediție.

Curtea interioară a casei sârbești din Piața Unirii a fost plină de lume care a dorit să afle cât mai multe despre pregătirile ce sunt în curs pentru evenimentul de peste patru ani, când vom conduce treburile culturale ale Europei.

Invitații Simonei Neumman, director executiv, și ai lui Cris Torch, director artistic,
au avut în față o temă incitantă: „Orașul: Spațiul public și interesele private”.

Au încercat să răspundă la acestă dilemă invitați: Simina Cuc, arhitect și membru al Ordinului Arhitecților din România (O.A.R.) și Samu Szemerey, arhitect și urbanist, membru fondator și curator în cadrul Centrului Ungar de Arhitectură Contemporană KÉK din Budapesta.

Arhitectul maghiar din Budapesta a adus nenumărate exemple de colaborare a celor două componente, cea a privatului economic și a urbanului comun tuturor. Totul este doar o chestiune de idelogie. Mai bine spus de schimbare corectă a acesteia. Un model de luat în seamă ar fi reconversia spectaculoasă a insulei Csepel de pe Dunăre ce a fost un bastion al industriilor de tot felul. Prăbușirea sistemului a dus și la ei la o stagnare dacă nu chiar o părăsire a zonei. După eforturile de reconstrucție și reconversie a rezultat o oază de liniște și de cultură prin manifestările ce se organizează acolo.

Sigur că privatul cu bani are interesele sale indreptățite. Deci rebuie să fie cointeresat pentru a vedea avantajele de a sprijini actul de ridicare a spațiului public pentru a fi redat oamenilor de cultură. Avantajele trebuie să fie de ambele părți.

Arhitecta Simina Cuc a adus în discuție contextul particular al orașului nostru față de provocarea ce se apropie. De asemenea, s-a referit la oferta Ordinului Arhitecților pentru oraș și conștientizarea publicului cu privire la interesele pe care toți le au față de spațiul public.

Arhitectul șef a Timișoarei, Sorin Ciurariu, a observat avântul deosebit de acum 10 sau 12 ani. Iar acum, ar trebui de asemenea să se impulsioneze avântul economic ce-l va aduce după sine și pe cel artistic. Deci nimeni nu ar trebui să se teamă de sprijinirea culturii.

„Ne referim la… antreprenori, mediul de bussines, la interesele private în spațiul public. Foarte interesant va fi că vom pune problema și invers. Spațiul privat și ineresele publice. Există spații private unde publicul ar trebui să aibă acces. Să vedem în ce condiții… După câștigarea titlului am fost contactați de mulți reprezentanți ai mediului bussines mai ales, dar și de artiștii independenți. Toată lumea vrea să-și aducă o contribuție la acest program. Dar va fi posibil pe măsură ce dezvoltăm proiecte concrete.” a declarat directorul Simona Neumman.

Seria dezbaterilor publice Café 21 face parte din etapa de StartUp a strategiei de implementare a Programului cultural TM2021 și constă în șase întâlniri itinerante, în diferite locații din oraș, unde locuitorii Timișoarei își pot exprima opiniile asupra unor teme de interes pentru comunitate, într-un cadru relaxat, informal, în calitate de cetățeni europeni activi, conectați la lume și implicați în viața comunității.

Următoarele discuții din seria Café 21 se vor desfășura de-a lungul anului 2017 și vor avea următoarele teme de discuție:

• 5 septembrie 2017 – ”Cetățenia: Cum au loc schimbările?”
• 3 octombrie 2017 – ”Mobilitatea: Un oraș de tranzit?”
• 7 noiembrie 2017 – ”Globalizarea: Schimbări mici la scară mare?”
• 19 decembrie 2017 – ”Sustenabilitatea: Cu ce costuri?”

La întâlniri este așteptată orice persoană care are ceva constructiv de spus pentru a regândi împreună orașul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.