Orașul parcurilor s-a transformat în orașul parcurilor pe „hârtie”. Cele mai importante și mai întinse parcuri ale Timișoarei sunt blocate de lucrări fără sfârșit

  199

  A venit primăvara în fostul oraș al florilor, dar parcurile principale nu sunt pregătite să-și primească vizitatorii. În zona centrală, trioul de spații verzi care formează Parcul Civic este încă în șantier, în Parcul Copiilor echipamentele sunt vechi și e nevoie de reparații urgente, iar în Parcul Botanic e tot beznă pe aleile îmbătrânite și, la fiecare pas, întâlnim amenajări peisagistice haotice.

  Parcul Civic, în șantier de un an și jumătate

  Lucrările de reamenajare a Parcului Civic au început în toamna lui 2019, după ani buni de când fusese întocmit proiectul. Încă de la început, timișorenii s-au plâns de soluția aleasă pentru alei, despre care au spus că arată ca o pardoseală comunnistă. Lucrările au înaintat greu, mai ales că Primăria Timișoara nu a plătit facturile la timp. S-a schimbat însă și conducerea instituției. Noul primar, Dominic Fritz, spunea că va încerca să schimbe aleile, însă costurile ar fi prea mari, așa că proiectul a înaintat la fel și nici acum nu sunt gata.

  Potrivit Primăriei Timișoara: „lucrările care au mai rămas de realizat sunt: lucrări de finisare a fântânii arteziene, finalizarea sistemelor de irigare și iluminat, nivelat teren și gazonat pe aproximativ 3.000 mp”.

  Pe parcursul șantierului au apărut însă și lucrări suplimentare. Mai mult decât atât, firma a intrat în insolvență. A cerut mai mulți bani pentru a termina proiectul și a invocat faptul că fosta administrație nu a achitat facturile la timp, fiind câteva restanțe. Astfel, costul suplimentar este de 768.563 de lei, ceea ce ridică investiția la 5.540.449 de lei, plus TVA.

  Parcul Copiilor, pericol pentru cei mici

  Parcul Copiilor este destinația preferată de cei mici când e vreme frumoasă. În urmă cu 10 ani, spațiul a fost reabilitat complet cu 2,5 milioane de euro. Însă echipamentele de joacă, fântâna arteziană, caruselul sau tunelul pentru trenuleț arată deplorabil. Tocmai de aceea, Primăria Timișoara a primit două amenzi, în valoare totală de 10.000 de lei, pentru neregulile din locurile de joacă. Inspectorii Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorului au descoperit echipamente deteriorate, fisurate sau cu părți lipsă, locuri de joacă neîmprejmuite sau împrejmuite parțial, ori lipsa autorizației de funcționare.

  Au și fost indisponibilizate cinci echipamente de joacă, spun reprezentanții CJPC Timiș. Lipsa totală sau parțială a gardurilor a fost descoperită în Parcul Chopin și Parcul Copiiilor.
  Primarul a transmis că acel gard din Parcul Copiilor a căzut încă din 2016 și că l-a reparat imediat.

  „În 2016, acum exact șase ani și o lună, a căzut un gard la Parcul Copiilor sub greutatea plantelor netunse de Horticultura. Anul acesta a fost demis directorul care credea că este etern și am bugetat un proiect de reparații majore ale Parcului Copiilor. Azi, Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor a amendat Primăria Timișoara pentru gardul căzut în 2016. (…) Avem o listă uriașă de probleme pasate în ultimii 30 de ani. Am candidat la Primărie pentru că sunt deranjat de ele. E bine dacă și alții sunt de acord că lucrurile trebuie schimbate. Le vom rezolva pe rând”, a declarant Dominic Fritz.

  Totuși, realitatea nu poate fi ignorată. Echipamentele de joacă nu sunt sigure și au nevoie de intervenții. Așa că s-au alocat 2 milioane de lei pentru reparații. Însă o nouă modernizare completă nu se află, cel puțin deocamdată, pe lista autorităților.

  „Nu este normal să arate așa după doar 10 ani. Exista un proiect de reabilitare început de vechea administrație, dar contractul are multe hibe și nu va deveni productiv. Colaborarea cu firma care până acum a lucrat la proiectul tehnic nu duce la nimic. De aceea, vom recurge la reparații și mentenanță”, anunța Fritz.

  Am cerut lămuriri și de la specialiștii din Primăria Timișoara, care ne-au transmis că: „până la finalizarea documentației tehnico-economice vor continua lucrările de întreținere și reparații curente. Costurile necesare reparațiilor sunt în funcție de situațiile nou apărute în teren, fiind inclusă o marjă de siguranță pentru urgențele apărute (vandalizări, distrugeri , fenomene meteorologice extreme).

  După obținerea tuturor avizelor specificate în Certificatul de Urbanism și obținerea Autorizației de Construire, se va da ordinul de începere a proiectului tehnic, la finalizarea acestuia demarându-se procedura de achiziție a serviciului de asistență tehnică prin dirigenție de șantier i a executantului lucrărilor.

  Echipamentele de joacă și fitness din parc sunt verficate periodic, reparându-se în regim de urgență problemele apărute. Repararea suprafeței de tartan se poate realiza când se înregistrează minimum 18°C”.

  Parcul Botanic, tot în beznă

  Contractul pentru extinderea iluminatului public în Parcul Botanic a fost semnat, în septembrie 2021, la o valoare cu aproape 800.000 de lei mai mică decât cea estimată înainte de licitație, adică 2 milioane de lei.

  Firma ar fi avut la dispoziție 10 luni pentru proiectarea și execuția lucrărilor, garanția fiind de 60 de luni. Însă nici acum nu e lumină în parc.

  „Acest proiect a fost complet blocat, mai bine de un an, de contestații depuse de firmele participante și mă bucur că am reușit, cu ajutorul Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor și a instanțelor de judecată, să desemnăm un câștigător fără a fi nevoiți să reluăm întreaga procedură de licitație, care ne-ar fi costat timp, dar ne-ar fi pus și în pericol să pierdem finanțarea europeană a acestui proiect. Astfel, pentru prima dată, Parcul Botanic din Timișoara va fi iluminat public”, a declarant, în toamna trecută, primarul Timișoarei, Dominic Fritz.

  Concret, proiectul prevede instalarea a 219 stâlpi de iluminat public și extinderea sistemului de iluminat pe o lungime de 3.400 de metri liniari.

  „Se reduce consumul de energie electrică, realizăm un iluminat corect al parcului, adaptat la funcțiunile spațiului public, pentru creșterea confortului și siguranței celor care îl traversează”, explicau autoritățile.

  Proiectul este finanțat în cadrul Programului Operațional Regional 2014–2020, contribuția Primăriei Municipiului Timișoara fiind de 2%, reprezentând cofinanțarea acestuia.

  De ce nu încep lucrările? Pentru că lipsește avizul de la Direcția Județeană pentru Cultură Timiș, care a primit însă dosarul abia în urmă cu două săptămâni.

  Cum poate redeveni Timișoara orașul parcurilor și al florilor?
  Noua administrație încearcă să facă din nou Timișoara un oraș al parcurilor și al florilor. Primul pas a fost demiterea conducerii Horticulturii, dar, cum „la stat” nimic nu este simplu, decizia a fost atacată în instanță de cel care a fost director 30 de ani. Abia în această primăvară regia a fost preluată de un nou șef, care s-a pus pe treabă. Instanța a decis că noul Consiliu de Administrație al Horticultura a fost constituit legal.

  „Instanța ne-a dat câștig de cauză și a decis că schimbarea Consiliului de Administrație al Horticultura s-a făcut legal. Fostul Consiliu de Administrație al Horticultura, o societate cu foarte multe probleme, a depus, la finele anului trecut, o acțiune în instanță. Membrii acestuia erau nemulțumiți că am considerat că nu mai putem continua așa. Și nu cu ei”, a transmis primarul Timișoarei, Dominic Fritz.

  O altă inițiativă pentru a reînvia spațiile verzi din oraș este înființarea postului de grădinar-șef. La începutul săptămânii, Dominic Fritz a anunțat scoaterea la concurs a acestei funcții.
  „Știți persoana potrivită pentru a face din nou din Timișoara orașul parcurilor și al florilor într-o viziune modernă, adaptată timpurilor în care trăim?”, întreabă, public, edilul-șef.

  Viitorul grădinar-șef trebuie să aibă studii de specialitate și minimum șapte ani experiență.

  „Am scos la concurs postul de Grădinar-Șef al orașului. Da, acel post despre care s-au spus atâtea bazaconii în ultimul timp e scos la concurs. Căutăm absolvent într-una din specializările: arhitectura peisajului, amenajarea și planificarea peisajului sau peisagistică, cu master și cu minimum șapte ani de experiență.

  Rolul său va fi să elaboreze o viziune peisagistică modernă a orașului, împreună cu specialiștii, și să o pună în practică. Dezvoltarea și modernizarea infrastructurii verzi, reconstrucția ecologică a spațiilor verzi degradate, conservarea biodiversității sau creșterea spațiului verde pe cap de locuitor prin metode tradiționale — cum sunt amenajarea de noi parcuri și spații verzi în cartiere, dar și prin metode inovative — spații și clădiri înierbate, acoperișuri verzi, micro-păduri urbane, grădini verticale etc. fac parte din fișa postului. Avem nevoie de un om vizionar, dar practice, în același timp, deschis pentru colaborarea cu specialiștii din domeniu, deloc impresionabil la obstacole, un partener de dialog cu cetățenii și un pasionat de Timișoara. Așteptăm de la viitorul Grădinar-Șef să continue tradiția marilor grădinari care au făcut din Timișoara orașul florilor și al parcurilor. Parcul Rozelor, Grădina Botanică, salba de parcuri de pe malul Begăi, aliniamentele stradale de pe marile bulevarde, aranjamente peisagistice de excepție, sute de soiuri de flori și arbuști ornamentali create în serele lor și plantate în oraș — toate au fost inovative și moderne la vremea lor și s-au bazat pe creativitatea și munca acestor grădinari”, a transmis Fritz.

  1 COMENTARIU

  1. Autoritățile TOATE, nepăsătoare la siguranța și liniștea cetățenilor plătitori de taxe

   Apropo de parcuri… Ce nea adus primăvara și ziua de 1 Mai nouă cetățenilor din oras? Un VACARM INSUPORTABIL DE LA MOTOCICLIȘTI, ce GONESC fără oprelisti pe toate bulevardele sub privirile NEPASATOARE ale Politiei. Pe lingă noxele aruncate către pietoni de la motoarele turate excesiv, ne stresează și fonic și datorita pericolului major de accidentare a celor aflați pe trotuar, mame, copii, virstnici, mai ales adiacente parcurilor. Autoritățile așteaptă probabil sa mai moara niște oameni nevinovati pe Michelangelo, adiacent parcului Copiilor, înainte sa ia vreo măsură împotriva acestor derbedei pe 2 roti ce terorizează zi și noapte orașul. La fel și șoferii iresponsabili ce se întrec pe Michelangelo cu mașini tunate ilegal. Disoluția statului de drept se REMARCĂ cu ochiul liber tot mai tare, gtmraatie Politiei Rutiere dar și PREFECTURII și Administrației Locale,cu Politia Locala în subordine

  LĂSAȚI UN MESAJ