Oraşe mici, prejudicii mari!

298

Raportul întocmit de auditorii Camerei de Conturi Timiş scoate la iveală tot mai multe ilegalităţi comise de administraţiile locale. Timişoara, capitala judeţului, este campioană, cu zeci de milioane de lei prejudiciu adus propriului buget, însă nici oraşele mai mici nu se lasă mai prejos. Prejudiciile sunt la nivelul bugetelor lor. Aşadar, inspectorii au descoperit nereguli şi la Lugoj, Sânnicolau Mare, Jimbolia, Buziaş sau Făget.

Lugoj — buget mic, prejudicii mari

Cel de-al doilea oraş ca mărime din judeţul Timiş este Lugojul. Aici auditorii au efectuat un control în toamna anului trecut şi le-au trebuit 2 luni pentru a verifica activitatea economică a primăriei. Din bugetul total de 100 de milioane de lei, administratorii oraşului au reuşit să „înscrie” prejudicii de 200.000 de lei şi abateri financiare de aproape 1,3 milioane de lei.

Potrivit raportului, primăria Lugoj a înregistrat greşit mai multe bunuri, grevând astfel alte investiţii. „Înregistrarea în contul 231, Investiţii în curs, a unor obiective de investiții recepţionate în anii 2016 şi 2017” este capitolul unde abaterile financiare ajung la 1 milion de lei. Tot aici, auditorii mai susţin că: „evidența contabilă nu s-a condus și organizat conform Normelor metodologice, a Planului de conturi și instrucțiunilor de aplicare a acestuia” şi că: neconducerea evidenţei contabile conform principiului contabilităţii pe bază de angajamente a dus la prejudicii de sute de mii de lei. De asemenea, 100.000 de lei au fost „spălaţi” pentru organizarea unor evenimente culturale.

Mai mult, auditorii au descoperit că între anii 2014 și 2017 administraţia lugojeană a oferit sporturi de dispozitiv angajaţilor, suma totală a prejudiciului nefiind stabilită încă.

Stabilirea întinderii prejudiciului și luarea măsurilor de recuperare integrală a acestuia, reprezentând drepturi de natură salarială care exced cadrului legal, respectiv indemnizația de dispozitiv, sub forma sumelor compensatorii, în cuantum de 25%, aplicat la salariul de bază, acordată angajaţilor proprii şi angajaţilor din structurile subordonate (servicii și instituţii publice), în perioada octombrie 2014–iunie 2017” este una dintre măsurile impuse de auditori.

Bani publici cheltuiţi pe mese festive, excursii, ziare şi lucrări fictive la Sânnicolau Mare

Și la Sânnicolau Mare banii publici sunt cheltuiţi ilegal. Aceasta este concluzia auditorilor Camerei de Conturi Timiş. De la mese festive, la excursii sau lucrări fictive, în primăria urbei au fost descoperite numai nereguli. Bugetul de 45 de milioane de lei a fost prejudiciat cu aproape 2 milioane de lei.

sannicolau-mare-img1

Pe parcursul anului 2016, din bugetul local s-au efectuat plăți către mai multe ONG-uri, în baza unor contracte de finanțare nerambursabile. S-a constatat că, pentru majoritatea contractelor, cheltuielile efectuate nu contribuie sub nicio formă la realizarea unor proiecte de interes public local, majoritatea cheltuielilor reprezentând mese servite, achiziționarea de produse alimentare, excursii etc., astfel că aceste finanțări acordate din fonduri publice nu și-au atins scopul”, se arată în raport.

Alte câteva sute de mii de lei au zburat pe fereastra primăriei şi s-au chetuit tot pe mese şi excursii. De această dată ilegalitatea a fost făcută de o asociaţie de pensionari.

Entitatea a virat sume, în baza unor contracte, către asociația de pensionari. Din analiza modului în care s-a cheltuit sumele plătite în anii 2016, 2015, 2014, potrivit Formularului pentru raportări intermediare și finale, dar și potrivit facturilor anexate, s-a constatat că și această asociație a cheltuit cea mai mare parte din finanțările nerambursabile doar pentru excursii, mese servite și achiziționarea de produse alimentare”, mai spun auditorii.

Alte 300.000 de lei au fost cheltuite pentru tipărirea de ziare. Inspectorii au descoperit un contract cu o societate comercială care urma să tipărească publicaţiile, „cheltuieli care nu au legătură cu obiectul de activitate al primăriei”. Mai, mult nu se ştie câte ziare au văzut tiparul.

Aproape 400.000 de lei au fost achitaţi unui constructor în afara legii, spun auditorii. Aceştia susţin că: „s-au efectuat plăți către un constructor, în baza contractului care nu are nici cea mai mică legătură cu activitatea propriu-zisă a entității, constituie o plată nelegală”.

Pe lângă toate acestea, auditorii au descoperit că sume mai mici, de ordinul zecilor de mii de lei, au fost cheltuite ilegal pentru refacerea aleilor din cimitire, care nu aparţin primăriei.

Administraţia din Sânnicolau Mare a preluat exemplul Timişoarei şi a acordat, timp de mai mulţi ani, sporuri ilegale angajaţiilor. Mulţi dintre funcţionarii publici au încasat cu 25% mai mulţi bani decât salariul de bază, deşi acordarea bonusului, spun auditorii Camerei de Conturi, este ilegală încă din 2010.

În acest caz, autorităţile au următoarea sarcină: „stabilirea întinderii prejudiciului, stabilit la suma de 322.000 de lei, reprezentând sporul de dispozitiv 25% acordat în perioada 01.08.2015–31.05.2017, inclusiv impozitul și contribuțiile sociale aferente, şi recuperarea integrală a acestuia, inclusiv a beneficiilor nerealizate, precum și luarea măsurii de stopare a acordării sporului de dispozitiv, în afara cazurilor prevăzute de lege”.

Angajaţii Primăriei Sânnicolau Mare sau bucurat şi de sporul pentru muncă în condiţii grele, deşi nu aveau acest drept. Acum primăria trebuie să recupereze prejudiciul „stabilit la suma de 42.000 de lei, reprezentând sporul pentru condiții vătămătoare acordat în perioada 01.03.2015–31.05.2017, inclusiv impozitul și contribuțiile sociale aferente, şi recuperarea integrală a acestuia, inclusiv a beneficiilor nerealizate, precum și luarea măsurii de stopare a acordării sporului pentru condiții vătămătoare aleșilor locali”.

Săptămâna viitoare vă prezentăm modul în care celelalte administraţii ale oraşelor judeţului Timiş au cheltuit banii publici. Inspectorii au întreprins, anul trecut, controale şi în Jimbolia, Buziaş şi Făget.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.