Opriți condamnarea pacienților la moarte! Scrisoare deschisă adresată Excelentei Sale Klaus Werner Iohannis, Președintele României

185

Alianţa Pacienţilor Cronici din România este foarte îngrijorată de votul pozitiv acordat, zilele trecute de către Camera Deputilor, legii care va permite oricărei farmacii exportul paralel de medicamente, scrie televiziuneamedicala.ro.

Considerăm că adoptarea unei astfel de legi poate avea efecte dezastruoase pentru bolnavii din România. Credem că accesul românilor la medicamente, şi aşa aflat de multe ori la voia sorţii, va suportă o nouă lovitură, deosebit de gravă.

Distribuitorii de medicamente sunt obligaţi (prin Ordinul Ministrului nr. 269 din 14 martie 2017) să asigure stocuri adecvate şi continue de medicamente. Cu toate astea, dacă veţi promulga Legea care a trecut de Camera Deputaţilor, ne temem că asigurarea medicamentelor în farmacii pentru români va fi doar o opţiune. În condiţiile în care Ordinul menţionat nu prevede niciun fel de sancţiuni, ce vor alege distribuitorii – să îşi crească business-ul făcând export paralel (complet legal) sau să aibă conştiinţa împăcată şi să lase medicamentele în ţară, dar cu profit mai mic pentru companiile lor?

Având în vedere cele de mai sus, va solicităm să nu promulgaţi această Lege decât după efectuarea unui studiu de impact şi după dezbaterea ei publică.
În speranţa că veţi înţelege semnalul nostru de alarmă, va rugăm să va asiguraţi că românii nu vor fi nevoiţi să îşi caute medicamentele în străinătate pentru a supravieţui.

Cu deosebită consideraţie,
Cezar Irimia – Preşedinte APCR

Sursa: televiziuneamedicala.ro

LĂSAȚI UN MESAJ