ONG-urile, în pericol. PSD vrea să le supună controlului politic!

144

O inițiativă parlamentară atentează la autonomia societății civile, fapt semnalat și într-o scrisoare deschisă adresată demnitarilor de către mai multe ONG-uri. În acest context, deputatul PNL Marilen Pirtea, în calitate de reprezentant al românilor în Parlament, dar și din postura de cetățean, ține să sublinieze mesajul acestor organizații.

Pirtea e de părere că propunerea deputatului PSD Liviu Pleșoianu de modificare a legislației ar atrage numeroase dificultăți pentru organizațiile neguvernamentale, printr-un tratament discriminatoriu față de alte entități de drept privat, dar și instituirea unui control politic asupra activității acestora.

Adevăratele motive ale modificărilor legislative sunt îngropate sub pretextul creșterii transparenței, explicație demontată de către cele 16 ONG-uri semnatare ale scrisorii deschise, care spun că modificările propuse de către dl Pleșoianu „impun organizațiilor un tratament profund discriminator în raport cu restul entităților de drept privat din țară, prin obligativitatea raportării bianuale în Monitorul Oficial a tuturor surselor de venit și a cheltuielilor, sub amenințarea dizolvării în 30 de zile”.

De asemenea, organizațiile semnatare acuză că modificările „instituie în premieră instrumente de cenzură a criticilor pe care organizațiile le aduc uneori politicienilor și aleșilor publici, prin interdicția organizațiilor de utilitate publică de a derula ‹‹campanii de […] opoziție față de un partid politic sau candidat pentru o funcție publică, în care poate fi numit sau ales››”. Temerea organizațiilor neguvernamentale cum că o asemenea prevedere interpretabilă ar da drumul la abuzuri împotriva acestora este lesne de înțeles. Sunt fapte care ne aduc aminte de încercările FSN-ului de la începutul anilor ’90, când o inițiativă în aceeași logică a fost blocată de societatea civilă cu sprijinul comunității internaționale, apreciază Marilen Pirtea.

”Trebuie menționat că organizațiile neguvernamentale acționează în baza acelorași obligații de raportare și criterii de verificare în relația cu autoritățile fiscale ca și celelalte entități de drept privat, astfel că propunerea PSD nu se justifică, ci este o dublă măsură. Susțin ferm solicitarea organizațiilor neguvernamentale de organizare a unei dezbateri publice reale pe acest subiect și îndemn colegii parlamentari ai puterii să nu asculte orbește ordinele partidului, ci să își asculte conștiința și mai ales să îi asculte pe cetățenii pe care îi reprezintă”, adaugă deputatul PNL Marilen Pirtea.

LĂSAȚI UN MESAJ