„On the Sunny Side of the Jazz” în memoria artiștilor Liviu Tulbure și Horia Bernea la MNArT

22

Muzeul Național de Artă Timișoara și-a omagiat unul din truditorii aproape anonimi ce a pus umărul la nenumărate evenimente culturale de marcă ale instituției.

Joi seara imaginea și muzica s-au îmbinat armonios pentru a aminti celor ce l-au cunoscut pe Liviu Tulbure cel cu camera de fotografiat cum era cunoscut în lumea expozițiilor de artă sau a concertelor de jazz.

În cadrul expoziției „On the Sunny Side of the Jazz” și a evenimentelor comemorative Liviu Tulbure a avut loc un concert în sala barocă a Muzeului Național de Artă Timișoara, unde au venit pentru momentul comemorativ Pap Diana și Nagy Bogy, voce, Horia Făgărășanu, pian, Horia Crișovan, Ionuț Dorobanțu, Tony Kuhn și Ilie Stepan, chitară, Johnny Bota, contrabas dar și Mirel Butoi la baterie. La fața locului au mai venit Marcel Tolcea, Daniel Vighi și Robert Șerban.

Născut în 1958 la Ceanu Mic, în judeţul Cluj, și crescut în Timișoara, Liviu Tulbure a descoperit lumea prin lentila aparatelor foto și video la vârsta de 13 ani. Din 1987 a lucrat ca fotograf la Muzeul Banatului și din 2006 a fost fotograf la Muzeului de Artă din Timişoara.

Liviu Tulbure a fost unul dintre cei mai cunoscuţi fotografi din zona de vest a ţării, un mare iubitor de muzică de calitate, el fiind prezent și activ la multe din festivalurile și concertele din România și din afara granițelor. Portretele realizate de Liviu Tulbure, instantanee expresive ale unor mari personalități muzicale, au rămas semn al unei cercetări fotografice complexe. În luna mai a acestui an Muzeul Național de Artă Timișoara a organizat expoziția Jazz must go on by Liviu Tulbure.

Selecția de fotografii care au fost expusă a conținut 22 de lucrări ale artistului care şi-a pierdut viaţa, la începutul acestui an. Printre muzicienii care s-au regăsit în fotografiile expuse s-au numărat Paul Berne, Joey de Francesco, Giovani Hidalgo, Horia Crișovan, Galakamo Deseo Csaba, Wojtek Mazolewski, John Patitucci, Ravi Coltrane, Paolo Fresu, Toni Kühn, Gonzalo Rubalcaba, Jim Black, Gyárfás István, Maria Chiorean, Ralph Towner, Kurt Elling, Lee Konitz, Johnny Bota sau Jazzameia Horn.

LĂSAȚI UN MESAJ