Olimpicii Timișoarei, onorați la UPT în Săptămâna Olimpismului

439

În an olimpic, Universitatea Politehnica din Timișoara și-a onorat sportivii olimpici pe care i-a format de-a lungul vremii. Nouă nume de legendă pentru UPT, pentru Timișoara și pentru România.

Mai puțin de două luni ne despart de deschiderea ediției cu numărul 31 a Jocurilor Olimpice de vară. Aprinderea flăcării olimpice la Rio de Janeiro reprezintă momentul mult așteptat de întreaga planetă. ”Visul oricărui sportiv este acela de a ajunge la Jocurile Olimpice, de a fi parte din satul olimpic”, spune Doina Moț, una dintre olimpicele pe care UPT și Timișoara au dat-o României.

În momentul în care emoțiile sportivilor cresc vizavi de apropiata Olimpiadă, instituția academică și-a onorat olimpicii, sportivi și antrenori, într-un eveniment inclus în agenda Săptămânii Olimpice. Voleibaliștii Doina Moț (participantă la Tokio-1964), Mihai Coste (Tokio-1964), Mihai Grigorovici (Tokio-1964), handbaliștii Roland Gunesch (Munchen-1972, Montreal-1976), Alexandru Folker (Montreal-1976, Moscova-1980, Los Angeles-1984), Alexandru Buligan (Moscova-1980, Los Angeles-1984, Barcelona-1992, Biejing-2008), canotoarea Camelia Macoviciuc (Atlanta-1996, Atena-2004), pentatlonistul Marian Cosmescu (Munchen-1972) și antrenorul de atletism Emil Grozescu (Moscova-1980) au primit aprecieri pentru performanțele realizate și prestigiul adus orașului și universității.

Eveniment central al Săptămânii olimpismului, momentul decernării diplomelor s-a transformat într-un episod plin de amintiri și povești olimpice din vremurile glorioase. Din vremurile în care sportivii Politehnicii se bătea pentru titlul olimpic la canotaj, handbal și volei. Deviza evenimentului a fost subliniată de rectorul Viorel Aurel Șerban: ”Celebrăm sportul olimpic și sportivii Politehnicii”.

”Am ales să vin la Timișoara într-un moment în care aveam și alte variante. Știam că aici mă voi foma ca și om și ca sportiv. Viața te duce pe drumuri diferite, am fost la Jocurile Olimpice și am cucerit medalii și cu România dar și cu Spania. Acum sunt în Israel. Asta e viața, așa e în sport și e important să îți placă ceea ce faci. Se spune că nu poți să îți alegi unde te naști și unde mori, depinde de tine doar ceea ce faci între cele două momente.

Au fost prezenți la acest eveniment și foștii rectori ai Politehnica, Ioan Carțiș și Nicolae Robu, precum și secretarul Ambasadei Braziliei din România, domnul Rio Felipe Sequeiros, care a făcut o invitație politehniștilor și timișorenilor de a vizita țara sud-americană în această vară cu prilejul Jocurilor Olimpice sau a celor Paralimpice.

Săptămâna olimpismului cuprinde demonstrații de tenis de masă și scrimă la Biblioteca UPT, expoziții despre istoria sportului și a olimpismului și expoziția de carte braziliană ‘Bem-vido ao Brazil!’

LĂSAȚI UN MESAJ