Octavian Soviany, la Timişoara. Despre experienţele bizare care i-au influenţat scrierea romanului “Casa din Strada Sirenelor”

258

Scriitorul Octavian Soviany a ajuns joi seară la Timişoara, împreună cu cel mai recent roman al său “Casa din Strada Sirenelor”, apărut anul trecut la Editura Hyperliteratura.

Originar din Braşov, Octavian Soviany este unul dintre cei mai apreciaţi scriitori contemporani, membru al Uniunii Scriitorilor din România, poet, traducător al operelor din limba franceză şi critic literar. Scriitorul atribuie personajelor sale din roman experienţele bizare trăite pe propria-i piele, dar apare în discuţie şi povestea generaţiilor de călăi ale familiei franceze Samson. Invitaţii serii au fost scriitorii Daniel Vighi şi Robert Şerban, alături de editorul cărţii, Andrei Ruse.

“Un roman de atmosferă”, povesteşte scriitorul Daniel Vighi:

“Despre Octavian Soviany aş spune, de la bun început, că este unul dintre cei mai buni scriitori ai literaturii contemporane. O spun cu toată convingerea interioară că este un om pentru care literatura este motivaţia existenţei. Nu are, Octavian Soviany altceva decât literatura şi o are într-o manieră de excepţie, aş zice eu, un talent deosebit; unul dintre cei mai buni scriitori ai generaţiei 80 şi nu numai.

Aş mai spune două cuvinte despre plaja extrem de largă în care se manifestă literalul Octavian Soviany: este un excelent prozator care s-a afirmat cu o forţă în ultimii 15-20 de ani, mai ales după cartea Viaţa lui Kostas Venetis, dar mai este şi un foarte bun poet. Este pe de altă un foarte bun şi avizat critic literar”.

“Romanul de faţă este un roman mic care trimite la un frumos film interbelic (…). Avem nevoie de mister, de lumea asta stranie care este în casele vechi, cu profesorul Faustin, care este un nume, tot la fel, cu trimitere esoterică. Nu obstaculează relaţia cu cititorul… Mă bucur că literatura porneşte în felul acesta”, este de părere scriitorul.

Jurnalistul Robert Şerban crede în ideea că autorul “Octavian Soviany este un scriitor din vocaţie”:

“Sunt poveşti care te ţin de la un capăt la altul pentru că, de fapt, e o abundenţă de povestiri. Fiecare personaj are o poveste chiar dacă unii nu cred în aşa ceva, nu cred în fantome, nu cred în reîncarnări, şi totuşi fiecăruia dintre aceste personaje i s-a întâmplat aşa ceva. Totul pare că este verosimil, că se poate întâmpla. Tocmai acesta este marele as al unui mare povestitor: să îl faci pe cititor să-ţi creadă povestea”.

Autorul a povestit publicului una dintre peripeţiile paranormale prin care acesta a trecut: ”Am zărit o broşură, foarte ofertantă, care prezenta o tehnică de meditaţie prin care îţi puteai aminti existenţele anterioare, or eu în naivitatea mea de atunci şi am început să fac ce mi se spune acolo: se începea cu nişte tehnici de reglare a respiraţiei, nu era nimic neobişnuit, mai făcusem aşa ceva, ştiam că la un moment dat trebuie să intervină o senzaţie de căldură. Însă, la un moment dat, mi s-a părut că vizualizez sub forma unei pete vinete Ochiul lui Shiva, cel cu care le vedem pe cele nevăzute. Ei şi când a apărut pata violet, eu m-am speriat. A contribuit la îndepărtarea mea de cărţile de esoterism. Însă ceva din această experienţă este transpusă în roman”.

Evenimentul a avut loc la librăria Cărtureşti din Timişoara.

“Veţi descoperi că unele lucruri sunt din istorie, altele sunt din folclorul nostru”, a conchis Andrei Ruse.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.