Obiceiuri, tradiții, superstiții…

37

Omul, ca ființă rațională, nu a reușit încă să treacă peste multe din supertițiile ce îi umpleau viața în timpurile străvechi. Unele din ele încă mai dau un farmec și vieții moderne de acum.

Unele obiceiuri au fost preluate de la o nație la alta și au căpătat putere de tradiție. S-au întipărit în cultura populară ca o a doua noastră natură.

La români, conform tradiției, în noaptea de Anul Nou, petrecăreții trebuie să facă cât mai mult zgomot pentru a alunga toate cele rele. Obiceiul este comun mai tuturor popoarelor încă din perioada păgână. De la obicei la execese nu este decât un pas. De la pocnitul din bici până la exploziile neîntrerupte de multe zeci de minute sau chiar ore cu cele mai felurite prafuri de pușcă trecerea a fost făcută repede.

Unii concetățeni nu uită că au ceva rude vârcolaci ori vampiri și merg chiar mai departe și țin în buzunar o căpățână de ustoroi, care are menirea de a-i feri de spiritele rele. Dacă Dracula nu se sperie de un usturoi, măcar va fi bun de consumat pentru reglarea tensiunii.

În ultima zi din an, dar și în prima nu cheltuiesc prea mult pentru a fi economi tot anul. Nici măcar gunoiul din casă nu este scos în prima zi. Este semn de risipă și de ghinion. Și, că tot vine vorba de bani, există și superstiția conform căreia oamenii nu trebuie să aibă nicio datorie odată cu intrarea în noul an. În caz contrar, aceștia vor rămâne datori întreg anul.

De asemenea, superstiția spune că prima persoană care va trece pragul casei în prima zi din an își va pune amprenta pe întregul an. Se spune că persoanele cu părul blond sau roșcat aduc ghinion în timp ce cele brunete aduc noroc. De cei încărunțiți sau cei ce au rămas chilugi nu se spune nimic. De asemenea, dacă prima persoană care intră în casă este bărbat, anul va fi plin de noroc, în timp ce dacă femeile intră primele, acesta va fi plin de necazuri.

Nevinovata plantă de vâsc a fost înputernicită de popoarele nordice cu puteri magice. Acum și românii au preluat credința că sărutatul sub vâsc este benefic. Atenție! Doar tinerilor îndrăgostiți le surâde vâscul. Cei însurați să aplice metoda cu mare atenție să nu-i vadă consoarta.


În general, așa cum ne vom comporta la trecerea dintre ani, așa va fi tot anul. Dar cel mai important este să ne umplem de gânduri bune, acestea se vor materializa cu siguranță!

LĂSAȚI UN MESAJ