O zi pentru o luptă ce poate ține ani întregi! 4 Februarie, Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului, maladia care ucide anual peste 20 de milioane de oameni în întreaga lume

37

Cancerul este pe cale să devină principala cauză de deces în lume. În cel mult zece ani, numărul pacienților oncologici va crește cu 24% și va depăși mortalitatea cauzată acum de bolile cardiovasculare. Motivele sunt multiple: îmbătrânirea populației, alimentația precară, fumatul, dar și poluarea accentuată.

Statisticile arată că în Europa anului 2021, aproape 3 milioane de persoane au fost diagnosticate cu o formă de cancer, iar mai bine de un milion au pierdut lupta împotriva acestei maladii.

În ceea ce privește România, an de an sunt depistate în jur de 100.000 de noi cazuri de cancer și peste 50.000 de pacienți se sting din cauza acestei afecțiuni. Nu avem, însă, o statistică clară a numărului de bolnavi pentru că nu există un registru al pacienților oncologici.

“Atunci când vorbim de cancer, vorbim de o proliferare necontrolată a propriilor celule. Ai o problema cu propriile tale celule, care prezintă o foarte mică eroare genetică în ele și, de aceea, se aseamănă foarte mult cu celulele sănătoase. Sistemul imun le recunoaște foarte greu, mult mai greu decât o face cu o bacterie sau cu un virus, care sunt complet diferite față de celulele noastre.  Aproape jumătate dintre cancere pot fi, însă, evitate. Pentru aceasta, ar trebui să avem programe de screening. Iar aceasta este una dintre cele mai mari probleme ale României, cu un impact major pe diagnosticarea târzie a maladiei și, implicit, demararea tratamentului. Consecința directă este un grad de mortalitate mai mare decât în alte țări din Europa“, spune prof. dr. Șerban Negru – președinte Asociația OncoHelp – Centrul de Oncologie OncoHelp Timișoara.

Timișul este printre județele fruntașe în ceea ce privește numărul de cazuri de cancer. Cele mai multe afecțiuni oncologice sunt reprezentate de neoplaziile de sân și de cancerul pulmonar.

“ Cancerul de col uterin, cancerul de sân, cancerul de prostată și chiar cel pulmonar pot fi depistate prin programe naționale de screening. Din păcate, acestea sunt rar utilizate. Nu există o cultură a prevenției cancerului în țara noastră. De cele mai multe ori, bolnavii ajung la medic atunci când cancerul a depășit faza incipientă. Un alt factor ce face că România să se afle printre țările în care rata de supraviețuire la 5 ani, în cazul anumitor afecțiuni oncologice, să fie mai mică decât media din țările din vestul Europei este lipsa unui circuit clar al bolnavului oncologic”, spune prof. dr Șerban Negru – președinte Asociația OncoHelp – Centrul de Oncologie OncoHelp Timișoara.

“Reducerea diferențelor în tratarea cancerului” este motto-ul și în acest an al Zilei Mondiale de Lupta Împotriva Cancerului.

####

Centrul de Oncologie OncoHelp este un spital universitar dotat cu 165 de paturi, dintre care 131 pentru spitalizare continuă, 29 de paturi pentru spitalizare de zi si 5 paturi ATI SPA( Supraveghere post-anestezie). În cadrul Centrului sunt oferite gratuit servicii medicale de oncologie, radioterapie, hematologie, endoscopie digestivă superioară și inferioară, imagistică medicală (computer tomograf, ecografie medicală și mamografie). În cadrul unității sanitare functionează singurul centru de îngrijiri paliative dintr-un spital universitar din vestul țării. Tot aici, pacienții beneficiază de cazare și masă gratuite pe perioada tratamentelor de radioterapie, în cadrul unei clădiri cu 48 paturi care asigură condiții hoteliere moderne. 

LĂSAȚI UN MESAJ