10.1 C
Timișoara
miercuri 24 aprilie 2024

O universitate timișoreană de prestigiu pune ,,la bătaie” bani, terenuri și utilaje pentru studenții săi. Care, astfel, pot deveni viitori oameni de afaceri de succes FOTO-VIDEO

Se spunea, cu oarecare îndreptățire, că cel ce deține informația va fi un om puternic.

O nouă paradigmă se impune, încet dar foarte sigur. Aceasta zice că puternic cu adevărat va fi cel ce știe să lucreze pământul, cu folos dublat de o știință solidă. Pentru a atrage tinerii studioși spre Universitatea de Stiințe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I” din Timișoara conducerea acesteia a pregătit o multitudine de surprize, care de care mai atrăgătoare.

Cei ce au drag de natură dar și aplecare spre stiință solidă sunt invitați să devină studenți în campusul din Calea Aradului. Anul acesta admiterea va avea loc on line pentru toți doritorii, fie din țară fie din străinătate. Iar pentru a nu împovăra și mai mult familiile tinerilor și așa destul de lovite, ca toată societatea românească de urmările pandemiei gripale, anul acesta nu se vor percepe nici un fel de taxe de examen.

Deși banii ar fi necesari universității, nu cu aceste sume se vor pricopsi managerii acesteia. Vor rămâne tinerilor pentru alte cheltuieli.

Dar surprizele, deloc puține, le vom dezvălui mai amplu într-o ediție următoare a ziarului nostru. Acum vom dezvălui câte ceva dintr-un nou program lansat de conducerea universității prin care orice student cu idei de afaceri sănătoase și viabile poate deveni, în afară de un bun specialist, în egală măsură și un bun om de afaceri cu profit palpabil.

Nu este suficient să fii un bun inginer agronom. Nu strică nimănui să fie și un bun manager ce știe să-și vândă bine marfa sau știința. De fapt este un „proiect de educație antreprenorială” după cum explică profesorul Cozmin Popescu, rectorul instituției.

Programul se numește simplu și sugestiv „UNIVERSITATEA SUNT EU”. Mai simplu spus, va fi un parteneriat între student și universitate, care vor deveni parteneri într-o afacere. Mai exact, universitatea dorește să sprijine și să se alăture oricărei echipe de studenți ce vor să pornească o afacere. Este suficient ca o echipă să aibă o idee fiabilă și timp de cheltuit petru ca universitate să le pună la dispoziție un șir lung de facilități. Acestea pot fi de la câteva zeci, sute sau chiar mii de metri pătrați de teren agricol, cu tot ce este necesar, de la apă pentru irigații, curent electric, tractor sau alte mașini agricole, semințe, pesticide ori îngrășăminte.

La acestea se adaugă îndrumarea profesorilor cu tot ce știu. Pot apela la laboratoare, sere, săli de tratament sau baze de date. Evident nu profesorii vor trudi în sere sau câmp cu sapa în mână. Asta va fi treaba studenților.

Programul este adresat oricărui student fie el chiar și boboc din anul întâi sau doctorant cu multă experiență. La final (ce se poate întinde pe mai mulți ani) toată cunoștințele acumulate se pot transforma chiar într-o lucrare de licență, masterat sau doctorat.

Tot profitul acumulat din desfacerea produselor revine studentului după ce universitatea, ca partener, își ia partea investită. Tot restul, ce poate însemna câteva sute de lei sau sute de mii de lei rămâne echipei de tineri intreprinzători, care, astfel, au acumulat și noțiuni de management al unei afaceri. Echipa poate fi de maxim șase persoane (chiar de specializări diferite).

 

Ba ar fi indicat să fie de la diverse facultăți sau domenii pentru a cumula mai multe cunoștinte, pe lângă entuziasm. Orice are legătură cu unul din domeniile studiate, poate deveni subiect de afacere.

De la ameliorare de plante, semințe, animale, la producerea de alimente, uleiuri, noi produse chimice sau cosmetice. Ori dacă cineva vrea să cultive un soi de porumb sau căpșune după o nouă metodă este liber să o facă.

Pentru început universitatea va studia propunerile de afaceri și va da credit doar celor suficient de serioase. Nimeni nu este exclus în mod aprioric, oricât de ciudate ar fi ideile.

Dar trebuie o fundamentare că ar fi validă propunerea. Dacă finalul afacerii studentului va face obiectul unei posibile înregistrări oficiale ca marcă înregistrată sau chiar protejarea ei ca invenție universitatea îl va sprijini și în demersurile oficiale birocratice complexe, dar necesare.

„Vrem să încurajăm aspectele care au fost ridicate de mediul socio-economic, zona de business, fermieri, fabrici, cei ce sunt în zona practică a agriculturii… Studenții de la noi din universitate vor beneficia de tot sprijinul, tot suportul nostru din punct de vedere al infrastructurii: teren, laboratoare, aparatură și vor forma o echipă din tineri care ne vor propune un business, pe care ei îl vor gestiona. Noi am gândit o suprafață de teren din partea universității, care rămâne proprietatea universității, nu se schimbă forma de proprietate, dar pe durata cât vor fi studenți, masteranzi, doctoranzi, vor putea să încerce o afacere, evident canalizată de noi, de profesori, cu input-uri, inclusiv probleme de marketing cu vânzare și promovare a produsului. Universitatea va recupera ce a investit inițial, iar tinerii vor avea posibilitatea de a culege roadele. Vor cumpăra cărți, calculatoare, vor merge la diferite congrese sau conferințe în țară sau străinătate …” a detaliat câteva din ideile spectaculoase ale noului proiect, rectorul Cozmin Popescu.

Alte subiecte :

Citește și :