7.2 C
Timișoara
joi 25 aprilie 2024

Gala Fermierilor Români și-a desemnat câștigătorii din Banat

În Aula Magna a Universității de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I al României” a avut loc azi un eveniment de mare încărcătură emoțională.

Toți cei trudesc pentru a da hrană populației, fie că e vorba de marile exploatații vegetale sau de fermele de creșterea animalelor, ori chiar combinatele agro zootehnice, ce imbină ambele aspecte ale agriculturii moderne, au fost omagiați simbolic.

Gala Fermierilor din Banat este doar o componentă a unui șir de momente asemănătoare ce pun în fața specialiștilor dar și a publicului larg cele mai importante și mai actuale teme de discuție din fiecare domeniu și beneficiază de știința agricultorilor dar și a media ce se ocupă de aceste aspecte.

Generoasa idee de a aduna agricultorii și a le oferi un moment de recunoaștere a muncii lor de un an de zile a fost, din păcate, oarecum umbrită de o prezență destul de slabă din partea autorităților locale, care nu prea au băgat în seamă evenimentul.

Deși lista de invitați era destul de lungă și stufoasă, în sală, dar și la prezidiu, erau destul de puțini. Noroc cu noile tehnologii informatice și de comunicații ce au permis urmărirea Galei și a discuțiilor și în sistem on-line.

O primă parte a întâlnirii a fost dedicată luărilor de cuvânt despre probleme curente ale agriculturii. Au fost atinse multe și importante chestiuni ce au legătură cu munca câmpului. În deschidere, gazda evenimentului, rectorul USAMVT Alin Cosmin Popescu a făcut o foarte pertinentă analiză a ce însemnă agricultura modernă în societatea noastră.

Cum nivelul academic nu trebuia coborât profesorul a vorbit destul de diplomatic despre disfuncționalitățile economice ale țării. Dar cine a avut urechi de auzit ar fi trebuit să înțeleagă că nu mai merge cu sistemul acesta păgubos în care țara noastră este fruntașă.

Adică exportăm masiv și ieftin produse prime și materii prime și importăm cu bani mai mulți decât face tot ce nu are căutare în alte țări. Adică mai simplu spus suntem campioni ai exportului de capital.

Prof. univ. dr. Cosmin Popescu, rectorul USAMVB Timișoara, a atras atenția că una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă economia țării noastre este faptul că exportăm materie primă la prețuri mici și importăm produse finite la prețuri mari. De aceea acest fapt duce la transferul profitului în alte țări.

De altfel Cosmin Popescu insistă pentru un consum de produse românești în toate domeniile posibile dar fără a ne închide contactele internaționale. A și dat exemplul contactelor ce se vor materializa în curând cu lanțurile de mari magazine ce vor trebui să se adapteze și să aducă pe rafturi mult mai multe produse autohtone.

„Pe unde am fost, eu am încurajat și voi încuraja permanent faptul că trebuie să consumăm produse românești. Trebuie să investim cât mai mult în prelucrarea și procesarea produselor agricole. Țin foarte mult la asta. Ca și universitate antreprenorială venim în întâmpinarea nevoilor agricultorilor.

În această perioada USAMVB gestionează peste 70 de proiecte cu finanțarea națională sau de la UE cu mulți bani gestionați de universitate prin unitatea de management al proiectelor.

Agricultorii și antreprenorii pot apela la specialiștii USAMVB pentru a atrage fonduri de la UE. Noi dorim să fim alături de fermieri în accesarea fondurilor europene. Trebuie să protejăm produsele noastre și producția noastră, să încurajăm consumul de produse românești.

Dacă am asigura acel lanț de la producător, pe partea de depozitare și sortare și calibrarea produselor putem intra pe piața românească. Tocmai aici avem probleme din cauza noastră sau din motive externe și suntem încurcați”, a detaliat ideea, profesorul Cosmin Popescu.

Premiile au subliniat cu prisosință excelența, încurajează inovarea și creează un mediu de lucru care inspiră creativitatea, calitatea, seriozitatea și schimbul de bune practici, crearea locurilor de muncă, implicarea în comunitate, tinerii fermieri, femeile din agricultură.

Pentru laureați un astfel de premiu, mai ales în aceasta perioadă când activitatea fermierilor este una de importanță crucială, este un moment special, într-un eveniment major pentru agricultură și o sărbătoare a tot ceea ce este deosebit în agricultura Banatului.

Laureații acestei ediții sunt specialiști ce fac de mult timp performanță: – Dimitrie Muscă – director general, Societatea Agricolă Combinatul Agroindustrial Curtici – Viorel Matei – președintele Asociației Producătorilor de Cereale și Plante Tehnice Timiș – Nicolae Doru Moț– directorul Agromoț SRL – Alexander Degianski – administrator, Forest and Biomass România SA – Mircea Bărăgan, director general Agromec Cenei – conf. univ. dr. Marinel Horablaga, directorul Stațiunii de Cercetare și Dezvoltare Agricolă Lovrin, – Alin Nica, președintele CJT

Un moment emoționant a fost premiul oferit post-mortem celui ce a fost directorul Direcției Agricole a județului Timiș, profesorul doctor Ioan Doru Petanec.

Cu prilejul Galei fermierilor din Banat 2021, Dimitrie Muscă a propus ca agricultorii, ca unii ce asigură hrana nației, să fie de drept reprezentați în Parlamentul României. Și părerile lor ar trebui luate în seamă acolo unde se află pâinea și cuțitul legislativ. Un posibil partid al agricultorilor ar fi o posibilă soluție, susținută și de Alexandru Degianski, ori Marinel HoraBlaga.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Citește și :