Primul concert al celor de la Pro Musica a avut loc în sala de spectacole a Liceului Pedagogic din Timișoara, în 15 ianuarie 1973. După 50 de ani, președintele Klaus Iohannis a semnat distincții importante pentru rockerii timișoreni.
Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat o serie de decrete de decorare, cu prilejul Zilei Internaționale a Muzicii, care a avut loc în 29 septembrie.
„Cu ocazia împlinirii a 50 de ani de la debut, în semn de apreciere pentru contribuția, prin muzică, la dezvoltarea spiritului civic în societatea românească, președintele Klaus Iohannis a conferit Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, Categoria B – „Muzica”, formației de rock și fusion „Pro Musica” din Timișoara”, a anunțat presidency.ro.
Totodată, în semn de apreciere pentru profesionalismul, dăruirea și talentul de care a dat dovadă în întreaga sa activitate, Președintele României i-a conferit lui Ilie Stepan, compozitor, chitarist, inginer de sunet, fondator al formației Pro Musica, Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, Categoria D – „Arta spectacolului”.
Cinci etape esențiale din istoria grupului Pro Musica:
1. Etapa folk (opera folk ”Creanga de cireș” și piesa ”Glossa”)
2. Etapa rock progresiv cu influenţe de ethos naţional şi balcanic (”Zările gri”, ”Poarta de foc” etc.)
3. Etapa rockului baroc (opera ”Introducere într-un concert baroc”)
4. Etapa cu ample reverberații a piesei ”Timișoara”.
5. Etapa marilor concerte de sinteză ale grupului.
Pro Musica consemnează mai multe premiere absolute, în context muzical/cultural național și internațional:
1. Prima operă folk din istoria muzicii românești.
2. Primul concert rock organizat în România într-un spital de psihiatrie.
3. Participare la toate cele nouă ediții ale Festivalului ”Tim Rock”
4. Singura trupă rock din România a cărei lucrare în versiune scenică a avut parte de 11 vizionări ale cenzurii comuniste şi apoi a fost interzisă
5. Primii muzicieni, componenți ai grupului Pro Musica, ce au cântat în public, în fața a peste 100.000 de manifestanți, împotriva regimului dictatorial al lui Nicolae Ceaușescu (cu dictatorul la acea dată incă la putere) în primul oraș liber din România (20 decembrie 1989)
6. Prima trupă rock a cărei compoziție (piesa ”Timișoara”) a devenit, prin Hotărâre de Consiliu Local, imn oficial al unui municipiu mare (Timișoara).
7. Piesa ”Timișoara” este primul disc single privat apărut în România.
8. Cvadruplului album Stepan Project ”Lumina” este primul DVD muzical produs în România care are ca normă de sunet și Dolby Surround 5.1.
9. Primul concert rock în aer liber susținut vreodată în Estul Europei, de o maximă complexitate, într-un penitenciar din Europa de est.
Sursa: https://adevarul.ro/