18 C
Timișoara
joi 28 martie 2024

O tânără din Timișoara a renunțat la poziția de top într-o multinațională. Și-a surprins apropiații prin alegerea noii ocupații profesionale

Pentru orice tânăr absolvent de studii superioare, munca într-o multinațională înseamnă împlinirea visului profesional, înseamnă un anume mod de viață în trend și, nu în ultimul rând, un salariu consistent, de multe ori mai mare decât al părinților, după o viață de muncă.

Acesta a fost și proiectul de carieră al Oanei Frențiu, un proiect de succes, până la un moment dat.

“Am lucrat aproape 13 ani în multinaționale și în timpul liber îmi doream foarte tare sau reușeam cu greu să să petrec timp în natură. Am plecat din corporații pentru că lucram foarte mult. La un moment dat ajungeam la lucru pe noapte și plecam pe noapte, să nu mai știu în ce anotimp suntem. Și, da, aveam bani, dar la nivel personal simțeam o o ruptură incredibilă”, povestește Oana Frențiu.

A urmat restartul, care a dus la o schimbare fundamentală a modului de viață. A schimbat practic timpul petrecut în biroul de sticlă și beton, cu timpul petrecut în natură. S-a mutat la țară, la Carașova, acolo unde Carașul iese din chei, și a început să facă produse cosmetice. Așa a apărut Doda natural și totul a început cu un săpun.

“Am pornit cu ideea mai, hai să vedem cum se poate face un săpun, cum făceau bunicile un săpun. Și au început să studiez și am început să fac săpunuri, dar nu la modul în care făceau bunicile noastre, prin fierberea oaselor sau a grăsimilor animale. Am încercat să folosesc unturi și uleiuri vegetale pentru a crea un prim săpun. Cam așa am început. Am găsit posibilitatea de a începe atelierul acesta mic de cosmetice naturale într-o casă închiriată, pentru că să te muți, femeie singură, după 15 ani de corporație, începând ceva total nou într-un sat pe care nu-l cunoști, în care oamenii nu vorbesc românește, nu e chiar așa ușor. Și atunci am plecat de la a închiria o casă și de a vedea dacă sunt capabilă să trăiesc, să mă susțin și să trăiesc așa cum îmi doream atunci, de la oraș la sat”, spune Oana Frențiu.

Este un business care nu-i aduce mari profituri, dar îi permite să-și conducă viața între niște coordonate mult mai relaxate.

“Motivul pentru care m-am mutat aici am început să am atelier mic nu este business wise. Este pentru mine. Fac acest lucru pentru a avea timp în natură, de a avea un ritm al vieții în care nu este despre bani și nu este despre avuție, ci este despre cum sunt eu astăzi cu mine însămi și ce aș putea să fac să fac lucrurile mai bine, mai sustenabile, pentru că businessul pe care îl fac eu este și unu etic, deci pentru mine este un business. Reușesc să trăiesc câteodată mai bine câteodată mai rău. Cred că luxul pe care eu îl am este timpul”, mai povestește Oana Frențiu.

Din când în când, acordă timp și afecțiune copiilor. Îi conduce în excursii pe dealurile din preajma Carașovei și le povestește despre plante.

“Despre plante, dar nu neapărat, pentru că e despre plimbare, este despre a înțelege cum se face culegerea din flora spontană, cum nu culegem mai mult decât avem nevoie, cum nu culege mai mult de 20% din plantele pe care le găsim într-un anumit loc pentru a încuraja regenerarea. De cele mai multe ori este despre a le da să guste diverse plante și să-mi spună <Asta e amară, asta e sărata, asta e bună, asta, asta se poate mânca, floarea asta se poate mânca>. Foarte distractiv. În principal îmi place ca la finalul unui workshop să-i întreb <bine și din tot ce am învățat noi acuma ce am putea face?> și majoritatea zic <o salată, uite, avem o salată pe dealuri>”, povestește tânăra.

Oana Frențiu ne-a spus o poveste frumoasă despre curaj, despre un mod de viață armonios cu sine și cu natura, despre cum se poate pune până la urmă pe picioare un mic business la țară, departe de forfota orașului. Și povestea merge mai departe.

Ascultați reportajul realizat de Remus Nistoran.

Audio aici: http://www.radiotimisoara.ro/2022/06/06/povestea-de-succes-a-tinerei-care-a-renuntat-la-munca-intr-o-multinationala-pentru-o-afacere-in-armonie-cu-natura/

Alte subiecte :

Undă verde pentru construirea unui spital nou în Timișoara

Dominic Fritz, primarul Timișoarei și Mehita Fanny Sylla, Manager Regional, Banca Mondială - Corporația Financiară Internațională (International Finance Corporation, IFC) au...

Traseu aplicativ pentru copii, dresaj canin de Ziua Jandarmeriei, dar și Ateliere de Creație, Teatru de Păpuși și competiție de șah, în Iulius Town

Imaginația este una dintre aptitudinile pe care cei mici o pot modela până când nimic nu li se va mai părea imposibil, iar orice...

Citește și :