O tânără din Lupeni se războieşte cu doi medici din Timişoara, cărora le solicită despăgubiri de 500.000 de euro! Tânăra reclamă faptul că a fost folosită pe post de „cobai”

12601

Pe rolul Judecătoriei Timişoara s-a aflat, în urmă cu câteva zile, cazul scandalos a doi medici din capitala Banatului, cercetaţi sub aspectul comiterii unor fapte penale, respectiv exercitarea fără drept a profesiei de medic şi vătămare corporală din culpă, însă, deocamdată, magistraţii au amânat pronunţarea unui verdict. Se aşteaptă îndeplinirea procedurii de citare cu una dintre părţile din dosar, care a anunţat că este plecată din ţară.

Decizia instanţei a fost urmarită cu mare interes de o tânără din Lupeni, judeţul Hunedoara, care, de aproape 3 ani, a declanşat un veritabil război al reclamaţiilor şi al plângerilor penale impotriva celor doi medici stomatologi din Timişoara, cărora le aduce acuzaţii foarte grave şi le cere despăgubiri de 500.000 de euro.

Cazul Luiza Both versus dr. Freddy Wallner / George D. Constantin a ajuns cunoscut atât la nivelul Ministerului Sănătăţii sau al ANAF, cât şi prin birourile Colegiului Medicilor din Timiş, procurorilor DIICOT sau al celor de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Timişoara.

Am fost operată de un medic rezident, care nu avea acest drept

Detaliile acestui caz simptomatic pentru derapajele din sistemul medical, a malpraxis-urilor acoperite din spirit de solidaritate, se regăsesc în zeci de memorii, sesizări şi procese verbale de audiere, în care tânăra absolventă de Drept din Lupeni povesteşte modul scandalos în care a fost folosită pe post de „cobai” la o clinică stomatologică privată din Timişoara.

De fapt, în esenţă, ce reclama Luiza Both? Faptul că a plătit aproape 3.000 de euro pentru patru implanturi dentare, însă, în loc să fie operată de medicul stomatolog titular, a fost lăsată la discreţia unui proaspăt absolvent de Medicină, rezident, care este acuzat că a greşit operaţia.

În plus, tânăra mai acuză faptul că implanturile folosite au fost de cea mai proastă calitate şi nu premium classe, cum i s-a promis, motiv pentru care proprietarul clinicii refuză să-i pună la dispoziţie certificatele de calitate. Ulterior, proasta calitate a operaţiei a fost acuzată si de dr. Emanuel Bratu, care, însă, a refuzat să refacă lucrarea greşită a colegilor săi de breaslă.

freddy wallner„În toamna anului 2013 am decis să-mi fac patru implanturi dentare. Am cautat pe internet şi am descoperit o clinică germană în Timişoara, proprietatea dr. Freddy Wallner. M-am gândit că prezentându-se ca o clinică nemţească, şi lucrările vor fi de foarte bună calitate. În data de 30 octombrie 2013 am fost programată la operaţia de inserare a celor patru implanturi dentare, pentru care am plătit 11.388 de lei. Freddy Wallner m-a prezentat medicului anestezist, un tânăr care urma să-mi administreze anestezia, şi a ieşit din cabinet. La un moment dat, când am devenit mai conştientă, l-am întrebat pe anestezist de ce nu mai vine doctorul Wallner să mă opereze, iar acesta mi-a răspuns că operaţia este aproape gata. Mă operase el… După această intervenţie chirurgicală făcută de anestezist – în fapt George D. Constantin, care la acea vreme era student în practică -, au început durerile. Am sunat la clinică şi mi s-a spus că este ceva normal, că o să treacă după câteva zile. Durerile au continuat, au devenit tot mai insuportabile. La clinica dr. Freddy Wallner nu mai răspundea nimeni la telefon”…

Dr. Emanuel Bratu nu reface operaţiile greşite ale colegilor săi

bratu

„În disperare de cauză, am mers la cabinetul dr. Emanuel Bratu şi l-am rugat să-mi facă o radiografie 3D. Când a văzut modul în care s-au făcut cele patru implanturi, Bratu mi-a spus că operaţia este greşită şi că, de regulă, nu se bagă să refacă o lucrare efectuată în altă clinică. Că nu o să se bage nimeni! În schimb, mi-a recomandat să merg înapoi la dr. Wallner, să-l rog să-mi scoată implanturile şi să-mi restituie banii, apoi să vin înapoi. La clinica de pe bulevardul Dâmboviţa am fost întâmpinată de secretară, care mi-a spus că şeful ei, Freddy Wallner, a plecat la tratament în Germania, în urma unei crize de rinichi. După două săptămâni de dureri, am apucat, în sfârşit, să vorbesc cu dr. Wallner, care mi-a spus că nu poate să-mi dea banii înapoi, dar că îmi reface lucrarea gratis. Iniţial, am acceptat, apoi am refuzat să fiu cobai şi pentru a doua oară şi am cerut banii. M-a refuzat din nou. Atunci i-am spus că sunt absolventă de Drept şi că ştiu să mă adresez autorităţilor, organelor de cercetare penală. Mi-a replicat că sunt foarte bine acoperiţi şi protejaţi, chiar la nivel de Parlament. Nimeni nu s-a băgat să-mi scoată implanturile, până mi-a venit ideea să merg la Clinica de Maxilo-Faciale, tot în Timişoara, unde am minţit că operaţia mi-a fost făcută de cineva. la Craiova. Doar aşa am reuşit să scap de implanturile toxice, fiind operată de doamna Emilia Ianes. Tot atunci am aflat că implanturile sunt de cea mai proastă calitate, ieftine, din cele folosite la persoanele în vârstă, de peste 90 de ani. Când a văzut că este vorba despre malpraxis, nu a mai dorit să-mi refacă operaţia. În aceeaşi zi, când plecam din spital, pe culoarele de la Maxilo-Faciale, am dat nas în cu nimeni altul decât George D. Constantin, anestezistul care-mi făcuse operaţia. Aşa mi-am dat seama că m-a operat un rezident, care nu avea acest drept, şi am început să fac plângeri pentru exercitarea fără drept a profesiei de medic. La un moment dat, unul dintre poliţiştii care s-au ocupat de caz, un domn comisar Danciu, care avea probleme cu DNA-ul, mi-a cerut pe un ton ameninţător implanturile şi documentele în original. Am refuzat, desigur! Cred că voia să mă lase fără probe în disputa cu cei doi medici care mi-au nenorocit maxilarele”, ne-a relatat Luiza Both.

Prima confirmare a modului scandalos în care a fost operat un pacient la clinica dr. Freddy Wallner a venit chiar de la dr. Freddy Wallner, conform unui înscris aflat la dosarului cauzei.

„Ne-am înţeles în urma intervenţiilor chirurgicale făcute de dr. George Constantin şi neînţelegerile post-operatoare cu subnumitul al CNP-ului. Dr. Freddy Wallner va reface operaţia efectuată de către dr. George Constantin, fara nici o pretenţie materială. Se vor înlocui implanturile, respectiv material biologic, fără costuri suplimentare. De asemenea, pacienta Both Luiza va primi protetica (asupra construcţiei a 4 coroane pe implant fără costuri). Procesul chirurgical va avea loc aprox. 1-2 luni, în funcţie de vindecarea locului de unde au fost extrase implanturile”, se arată în înţelegerea parafată între dr. Wallner şi Luiza Both în data de 27 noiembrie 2013.

Deşi, iniţial, a acceptat această reparaţie chirurgicală, tânăra pacientă s-a răzgândit, pentru a nu fi traumatizată şi a doua oară. În schimb, a continuat să-şi ceară banii înapoi, lucru care nu s-a întâmplat.

Decizii contrare ale procurorilor de la Parchetul Timişoara

photo

Paradoxal, ca un semn al intereselor din sistemul de sănătate local deranjate de Luiza Both, dar şi al protecţiilor înalte de care beneficiază cei doi medici stomatologi, rezoluţiile procurorilor care s-au ocupat de caz au fost extrem de diferite, pe unele locuri, contrare.

Într-o primă fază, procurorul Andrei Jurca, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Timişoara a dispus, în 25.08.2014, înregistrarea sesizării în rândul cauzelor de natură penală şi efectuarea de cercetări sub aspectul comiterii infracţiunilor de „neglijenţă în serviciu” şi „exercitarea fără drept a unei profesii” (referat nr. 10230/P/2014) – în condiţiile în care „petenta a fost operată greşit de către medicul rezident George Constantin, care în complicitate cu patronul clinicii, Freddy Wallner, continua să facă operaţii şi implanturi dentare fără a avea acest drept”. Ulterior, dosarul a fost preluat de procurorul Raluca Nor-Bosnea, tot de la Parchetul local Timişoara, care, la data de 4.02.2016, a dispus clasarea cauzei în care s-au făcut cercetări pentru exercitarea fără drept a unei profesii sau activităţi şi disjungerea cauzei, formarea unui nou dosar, cu copii după toate filele dosarului iniţial, şi declanşarea cercetărilor sub aspectul infracţiunii de vătămare corporală din culpă, cu referire atât la George Constantin, cât şi la Freddy Wallner.

În cele din urmă, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Timişoara, Chivu Claudia Irina, la data de 25.04.2016, a decis să respingă ca neîntemeiată plângerea formulată de Luiza Both împotriva Ordonanţei din dosarul nr. 10230/P/2014, prin care s-a clasat acuzaţia de exercitare fără drept a unei profesii. În prezent, această ultimă decizie a şefei Parchetului local a ajuns pe rolul Judecătoriei Timişoara, care va analiza motivele care au dus la casarea dosarului cu plângerea pentru exercitarea fără drept a unei profesii, în condiţiile în care medicul rezident George Constantin nu avea dreptul să efectueze o operaţie de implantologie.

Deocamdată, nu am reuşit să obţinem şi opiniile medicilor acuzaţi de Luiza Both, în condiţiile în care aceştia refuză discuţiile pe acest subiect.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ