O poveste de succes! Primăria unei comune din nord-estul Timișului promovează turismul din tot Banatul…

397

Fundația Diaspora din Timișoara în parteneriat cu Primăria Dumbrava din județul Timiș și Primăria Kanjiza din Serbia, a implementat proiectul intitulat ”Reconfigurarea și promovarea turismului rural în Banat”. Finanțarea este asigurată de Uniunea Europeană, prin Programul de Cooperare Transfrontalieră România-Serbia.

Prin proiect, au fost înființate două centre de dezvoltare a Turismului, la Dumbrava și la Kanjiza. Aceste centre funcționează ca Info Point-uri, cu scopul de a promova patrimoniul cultural regional.

conac hodoni

”Acțiunea comună a partenerilor s-a reflectat asupra patrimoniului cultural construit (castele, conace), asupra meșteșugurilor tradiționale și artelor culinare tradiționale. Obiectivul nostru a fost promovarea unui nou tip de turism local, care să sublinieze valorile arhitecturale locale, care, în calitate de vestigii ale istoriei, parte a patrimoniului cultural sunt purtătoare de tradiție, sunt legate de personalitățile marcante ale regiunii, au propriile legende, deci reprezintă atracții turistice.

Apoi, valorile privind meseriile locale de artă tradițională, care reprezintă elemente importante ale coeziunii locale și surse de existență pentru cei care se ocupă cu ele. Avem obiceiuri culinare, care sunt reprezentative pentru comunitățile locale și regionale”, a declarat, pentru Redeșteptarea, Ioan Ihasz, primarul comunei Dumbrava.

În cadrul proiectului s-au realizat două Centre de Dezvoltare Turistică, la Dumbrava și la Kanjiza. Angajații centrelor turistice și promotori locali din România și Serbia au urmat câteva sesiuni de pregătire, după care s-au mai organizat două rute turistice tematice la conacele din regiune. În fine, s-a realizat şi o pagină web, prin intermediul căreia se promovează conacele și castelele din banat, alături de alte materiale de promovare. Acum așteptăm rezultatele, adică să vedem cât de mulți turiști reușesc să atragă propotorii locali prin acest proiect.

LĂSAȚI UN MESAJ