O nouă execuţie marca ISIS! Cinci „spioni” sunt împuşcaţi de militanţii islamişti

564

Gruparea Statul Islamic (SI) a postat online sămbătă o înregistrare a unei execuţii prin împuşcare în care un călău care poartă o cagulă proferează, în franceză, ameninţări la adresa „necredincioşilor” şi menţionează atacurile de la Paris.

În această înregistrare video de aproape opt minute, difuzată de aripa media a Provinciei din Ninive (nordul Irakului) a grupării, cinci bărbaţi – inclusiv cel care se exprimă în franceză – execută cu câte un glonţ în cap cinci bărbaţi îmbrăcaţi în combinezon portocaliu pe care-i acuză că sunt „spioni”.

În înregistrare, cei cinci ostatici vorbesc în arabă despre motivele capturării lor.

Jihadistul care vorbeşte în franceză, căruia-i ies şuviţe blonde de sub cagula închisă la culoare, din care i se văd doar ochii, este singurul călău care vorbeşte. El poartă o ţinută de camuflaj, iar ceilalţi sunt îmbrăcaţi în negru.

El evocă inamici ai SI „în plin dezastru” şi-i avertizează să se aştepte la ceva ce-i va face să uite atacurile de la „11 septembrie şi atacurile de la Paris”. Acestea din urmă, revendicate de SI, s-au soldat în noiembrie cu 130 de morţi.

Jihadistul francofon evocă de asemenea Spania şi Portugalia. El dă asigurări că SI vizează o întoarcere la Al-Andalus, numele unor teritorii din Peninsula Iberică care s-au aflat sub dominaţie musulmană din secolul al VIII-lea şi până în secolul al XV-lea. El citează numele oraşelor Toledo şi Cordoba.

Înainte ca cei cinci călăi să procedeze la execuţii, filmate într-un sit în ruină nelocalizat, jihadistul francofon vorbeşte despre raidurile aeriene împotriva grupării jihadiste în Siria şi în Irak, care se lovesc de „scutul califatului”.

Statul Islamic a proclamat în iunie 2014 un „califat” în bucăţi vaste ale teritoriilor Siriei şi Irakului asupra cărora deţine controlul, în care aplică propriile legi şi în care şi-a multiplicat abuzurile.

LĂSAȚI UN MESAJ