O nouă boală face ravagii printre animale! Fermă din vestul țării, contaminată

195

Boala oii nebune lovește în România. Pentru că nu are tratament, singura soluție este uciderea tuturor animalelor care au intrat în contact cu cele bolnave.

Boala oii nebune, cum mai este numită scrapia, loveşte şi în Bihor. Deşi nu e periculoasă pentru om, este mortală pentru oi şi capre şi se manifestă la fel ca pesta porcină. Pentru că nu are tratament, singura soluţie este uciderea tuturor animalelor care au intrat în contact cu cele bolnave. Aşa se întâmplă şi la o fermă de lângă Oradea, unde a fost depistat virusul, scrie digi24.ro.

Focarul de scrapia a izbucnit în urmă cu două luni la o fermă din localitatea Uileacu de Munte. După ce a văzut că îi mor mai multe animale, proprietarul fermei a dus carnea la proba de laborator.

Investigaţiile au stabilit că animalele suferă de scrapie, o boală incurabilă, numită şi boala oii nebune. Aceasta afectează sistemul nervos central al oilor şi caprelor, iar singura soluţie pentru împiedicarea răspândirii este ca animalele bolnave să fie sacrificate.

Aceeaşi măsură este în derulare şi la ferma de lângă Oradea, unde vor fi asomate 1500 de oi. Proprietarul va fi despăgubit la preţul pieţei, însă spune că animalele din fermă erau de rasă, foarte productive.

LĂSAȚI UN MESAJ