O lege nouă schimbă valoarea pensiilor din România! Ce se întâmplă cu veniturile multor pensionari

1016

O declarație unică pentru un milion de români. Cine, cât și cum plătește contribuția la pensie.

Ministerul Finanţelor Publice va prezenta Guvernului în această săptămână Ordonanţa de Urgenţă care va legifera declaraţia unică. Aceasta comasează şapte formulare referitoare la veniturile realizate de persoane fizice.

Saga declaraţiei 600 continuă. Oficialii guvernamentali au venit cu noi lămuriri, dar încă lipseşte un act normativ pentru a reglementa situaţia care a confuzat, la începutul acestui an, sute de mii de români care obţin venituri din activităţi independente. Ministerul Finanţelor Publice a prezentat mai întâi principiile generale ale declaraţiei unice care va include şi Formularul 600. Acest document comasează formularele D200, D201, D220, D221, D600, D604 şi D605.

„Vom avea o declaraţie simplificată de 6 pagini. Înainte, fiecare declaraţie avea una-două pagini. Ce a apărut este doar o prezentare, un Power Point. Aşteptăm şi legea pentru a fi totul clar“, a declarat, săptămâna trecută, la emisiunea Capital LIVE, Alex Milcev, liderul Departamentului de Asistenţă Fiscală şi Juridică, EY România. În ceea ce priveşte „legiferarea“ declaraţiei unice, surse guvernamentale au declarat, pentru Capital, că proiectul de ordonanţă de urgenţă privind comasarea celor şapte formulare va intra, cel mai probabil, pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern din această săptămână. Proiectul a fost publicat vineri, 9 martie, pe siteul Ministerului Finanţelor Publice.

Conform surselor citate, declaraţia unică va fi concentrată pe două componente principale: veniturile realizate în anul anterior şi cele estimate pentru anul în curs. De asemenea, există două categorii principale de contribuabili: cei cu venituri până în 1.900 de lei şi cei cu venituri peste salariul minim pe economie. Măsura priveşte declararea veniturilor estimate pe anul 2018, pentru care plata contribuţiilor de sănătate şi pensii se va face până la data de 15 martie 2019. Oficialii Ministerului de Finanţe promit că toate situaţiile şi particularităţile vor fi acoperite de lege astfel încât să nu existe neclarităţi. Rămâne de văzut dacă vor exista sau nu clarităţi, mai ales că astfel de simplificări vor fi adoptate ulterior şi în cazul companiilor.

Acest lucru face parte din noua strategie de debirocratizare la care lucrează atât oficiali ai MFP, cât şi reprezentanţi ai Fiscului.

Sursa: Capital

LĂSAȚI UN MESAJ